Financiar

Romania, somata pentru taxarea inegala a dividendelor

Comisia Europeana a trimis Romaniei o scrisoare de cu privire la dezavantajarea actionarilor straini, in raport cu cei autohtoni, in privinta impozitarii dividendelor. Autoritatile de la Bucuresti au doua luni la dispozitie pentru a rezolva aceasta problema.

"Scrisoarea se refera la impozitarea dividendelor platite catre societati cu resedinta in alte state UE sau in tari SEE/AELS (n.r. - Spatiul Economic European/Asociatia Europeana a Liberului Schimb). Dividendele actionarilor interni care detin sub 15% din actiuni se taxeaza la sursa cu un impozit final de 10%. Acelasi impozit se ridica insa la 16%, daca actionarul este nerezident.

Procentul poate fi mai mic pentru actionarii din tari cu care Romania are acorduri fiscale bilaterale", se explica intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Pentru actionarii care detin cel putin 15% din actiuni, dividendele interne sunt scutite de taxe. Romania percepe, in schimb, 10% impozit final retinut la sursa, in cazul in care societatile care incaseaza dividendele au sediul in Norvegia, si 16%, daca dividendele revin unor societati din alte state din SEE sau AELS, mai precizeaza CE.

Tara noastra nu este singura aflata in aceasta situatie, un avertisment similar fiind indreptat si catre Bulgaria, Spania sau Portugalia. Spania si Portugalia au primit recent avize motivate, reprezentand cea de- a doua etapa a procedurii privind incalcarea dreptului comunitar, cu privire la normele pe baza carora aceste tari impoziteaza dividendele platite fondurilor de pensii straine mai mult decat pe cele platite fondurilor autohtone.

Raspunsul Bucurestiului, asteptat in doua luni

"Cele patru state membre au fost solicitate sa raspunda in termen de doua luni. In acelasi timp, CE a inchis actiunea impotriva Luxemburgului in privinta impozitelor mai mari pe dividendele platite societatilor din alte tari, intrucat Marele Ducat a eliminat aceasta masura discriminatorie", se spune in comunicat.

Laszlo Kovacs, comisarul european responsabil cu impozitarea, a salutat decizia Luxemburgului de modificare a normelor de impozitare in ceea ce priveste dividendele platite in afara.

"Am incredere ca, pana la urma, toate statele membre care mai au astfel de norme discriminatorii isi vor modifica si ele legislatia in consecinta", a spus Kovacs. Problema impozitarii dividendelor se afla in atentia Ministerului Economiei si Finantelor, a dat asigurari Varujan Vosganian. "O s-o rezolvam", a spus oficialul roman.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea