Financiar

#forta de munca #costuri #salarii

Romania, pe locul al cincilea in UE dupa cresterea costului fortei de munca

 

Romania ocupa locul al cincilea dupa cresterea costului cu forta de munca in trimestrul al patrulea din 2009, comparativ cu aceeasi perioada din 200u8, potrivit Eurostat. Astfel, costul fortei de munca in tara noastra a crescut cu 5,2% in perioada mentionata, situandu-se, totusi, in urma celor din Bulgaria (+11.3%), Austria (+6.5%), Polonia (+5.7%) si Cehia (+5.4%).

Costul pe ora al fortei de munca a crescut in trimestrul patru al anului trecut cu 2,2% in euro si cu 2,4% la nivelul intregii Uniuni, comparativ cu ultimele trei luni din 2008.

In ceea ce priveste componentele costului cu forta de munca, cel mai mult au crescut veniturile nonsalariale, cu 2,7% in zona euro si cu 3% in UE 27. La randul lor, salariile au crescut in trimestrul patru din 2009 cu 2% in zona euro si cu 2,2% la nivel european. 

Pe domenii, in intreaga Uniune cresterea cea mai mare a costului orar s-a inregistrat in constructii (+3,1%), aceasta ramura fiind urmata de servicii (+2,5%) si industrie (1,9%).

Printre statele membre, costul cu forta de munca a crescut cel mai mult in Bulgaria (+11.3%), Austria (+6.5%), Polonia (+5.7%), Cehia (+5.4%) si Romania (+5,2%). 

La polul opus, cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Lituania (-10.8%), Estonia (-5.8%), Letonia (-5.6%) si Slovenia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea