Financiar

#fmi #acord #romania #conditii #imprumut

Romania, la un pas de a ramane fara banii de la FMI

Criza politica din Romania pune in pericol imprumutul pe care tara noastra ar trebui sa-l primeasca de la FMI. Ultimele evenimente de pe scena politica romaneasca au dus la ridicarea unor semne de intrebare in cadrul reprezentantilor Fondului in legatura cu respectarea termenelor si conditiilor impuse tarii noastre de catre institutia internationala.

In momentul contractarii imprumutului, Guverul roman s-a angajat ca va indeplini mai multe puncte impuse de institutiile internationale: adoptarea legii unice a salarizarii bugetarilor pana pe 30 octombrie 2009, prezentarea catre Parlament a Legii responsabilitatii fiscale si un plan de implementare a acesteia pana pe 30 noiembrie, aprobarea unei noi legi a pensiilor, dar si elaborarea unui plan de scadere a cheltuielilor bugetare care cuprinde si votarea legii privind restructurarea agentiilor guvernamentale.

Pana in prezent guvernul Boc 1 si-a asumat raspunderea in Parlament pe trei pachete de legi – cea a salarizarii unice, Codul Educatiei si Legea restructurarii agentiilor guvernamentale, care se afla acum in analiza Curtii Constitutionale.

Se pare insa ca restul termenelor vor fi dificil de respectat de catre statul roman, mai ales din cauza disputelor intre partidele aflate la conducere. Iar ruperea Coalitei de guvernare si posibilitatea ca actualul Guvern sa pice in urma motiunii de cenzura sunt alti factori agravanti pentru viitorul banilor de la FMI.

Alegerile aduc probleme cu banii FMI

Alegerile prezidentiale din noiembrie genereaza tensiuni in coeziunea coalitiei de guvernamant (raportul de evaluare a fost intocmit inainte de iesirea de la guvernare a ministrilor social-democrati) si ar putea slabi sprijinul pentru masurile de ajustare si reformele structurale ce se impun”, mentioneaza Fondul Monetar International in raportul de evaluare al Romaniei, dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute.  

Potrivit Evenimentul Zilei, si analistii romani pun sub semnul intrebarii respectarea conditiilor impuse prin acordul cu FMI. “In primul rand, este pusa in pericol transa a treia. Totodata, acordul cu FMI s-ar putea rupe deoarece ultimele evenimente de pe scena politica nu fac decat sa agraveze situatia economica a tarii”, au explicat acestia.

Potrivit Raportului de evaluare intocmit de expertii institutiei financiare, ca urmare a vizitei intreprinse in Romania in vara acestui an, situtia se va agrava in perioada urmatoare. Astfel, somajul va creste, urmand sa ajunga la o rata de 9,6% pentru sfarsitul lui 2009 si chiar la peste 10% in 2010. In plus, FMI a revizuit sever si prognoza privind evolutia creditarii sectorului privat din Romania in 2009, de la un avans de 16%, estimat in iunie, la o scadere nominala de 1,7%.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea