Financiar

Romania are cea mai mare crestere in retail din UE

Romania a inregistrat in aprilie, pentru a treia luna consecutiv, cea mai mare crestere anuala a comertului cu amanuntul din UE, de 18%, in conditiile in care sectorul de retail a marcat scaderi, atat in Uniune, cat si in zona euro, de 0,8%, respectiv, 2,9%, potrivit Eurostat.

In randul statelor membre, pentru doua tari nu exista date publicate pentru luna aprilie, in relatie cu aceeasi luna a anului trecut, iar Cehia, Irlanda, Grecia , Franta, Cipru, Ungaria si Olanda si-au pastrat confidentiale cifrele legate de comertul cu amanuntul.

Raman 18 state ale Uniunii cu date publicate, intre care tara noastra detine recordul cresterii cifrei de afaceri in retail, de 18%. La distanta de 4 procente , Romania este urmata de Lituania. Bulgaria a marcat o cifra de afaceri pe retail de 10,1% comparativ cu aprilie 2007.

Cele mai mari scaderi ale comertului cu amanuntul au inregistrat Germania, 5,6%, Spania, 3,3% si Austria, 2,9%. In aprilie 2008, comparativ cu aprilie 2007, vanzarile in retail au scazut cu 2,9% in zona euro si cu 0,8% in UE.

La evolutia lunara, cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri in retail au marcat Lituania, Letonia si Polonia, iar cele mai ample scaderi, Suedia, Germania si Luxemburg. Tara noastra a marcat o crestere a cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul de 0,6% fata de luna martie.

In martie si februarie, Romania a fost, din nou, pe primul loc la cresterea vanzarilor din retail - si, prin urmare, a consumului - cu un avans anual de 15%, respectiv 22,5%. In ianuarie, la evolutia consumului, tara noastra a fost intrecuta cu doar 0,2% de Slovacia.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea