Financiar

#piata imobiliara #investitii #imobiliar

Romania are 1 agent imobiliar la 2.500 de locuitori.Media europeana: 1 la 1.000

 

Daca ti se pare ca vezi o agentie imobiliara la tot pasul, de fapt nu e asa. Romania nu sta deloc bine la acest capitol, cu cei aproximativ 8.000 de profesionisti in domeniu. De fapt, numarul lor ar trebui sa creasca de trei ori. 

Conform RE/MAX România, subsidiara autohtonă a liderului global în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment, deși în ultimii 3-4 ani a crescut semnificativ numărul de agenți imobiliari, numărul acestora este încă insuficient. În prezent, pe piața autohtonă activează aproximativ 8.000 de agenți imobiliari (1 agent / 2.500 de locuitori), în timp ce pe o piață activă, precum cea din America de Nord, acest raport este de 1 agent / 300 de locuitori.

În prezent, pe piața din România activează în calitate de agenți imobiliari în jur de 8.000 de persoane, un număr insuficient atât raportat la populația țării, cât și comparativ cu alte state, unde raportul este de 4 ori mai mare (în statele din Europa) până la 6-7 ori mai mare (în statele din America de Nord).

„Dacă această profesie ar fi reglementată, având un pachet de legi care să o normeze și să o favorizeze, România ar putea să aibă minimum 1 agent imobiliar la 1.000 de locuitori, deci un total de 20.000 de agenți, astfel încât să poată atinge un nivel comparabil cu alte state europene similare. Deși în România nu avem încă nici măcar un for sau o asociație care să înregistreze numărul de birouri și agenți imobiliari, estimăm că în prezent există circa 3.000 de agenții imobiliare și 7-8.000 de agenți”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.

Numărul de agenți imobiliari variază de la o țară la alta, iar pe piețele foarte dezvoltate, cum este cazul Americii de Nord, raportul este de 1 agent la 300 de locuitori, în Europa acest acest raport fiind mai mic. În cazul României, chiar și în lipsa unor entități de reglementare, în ultimii 3-4 ani, odată cu creșterea pieței la nivel național, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de agenți și agenții.

„În multe state, pentru a practica această profesie, un agent imobiliar trebuie să dețină o diplomă și să fie înregistrat într-o asociație, iar asta presupune până la doi ani de studiu și un examen cât se poate de serios. În Europa, industria de real estate se află în plin proces de creștere, dar încă sunt multe diferențe în ceea ce privește practica și legilația. Pe termen lung, însă, se așteaptă o creștere a numărului de agenți imobiliari”, a declarat Gil Li-ran, trainer internațional RE/MAX, cu o experienţă de peste 15 ani de coaching în imobiliare, instruind peste 3.000 de agenţi în Europa, Asia şi America de Nord.

Creșterea numărului de agenți este dependentă pe de o parte de dinamica pieței, iar pe de altă parte de nivelul de educație și profesionalizare, de normarea și reglementarea profesiei, lucru aflat în interdependență cu gradul de interes al breslei și membrilor acesteia. 

 „În următorii 2 ani mizăm pe o menținere a dinamicii pieței, deci există premise de creștere a numărului de agenți. În paralel, se observă o orientare tot mai accentuată a acestora spre educație și profesionalizare. Timpul de pregătire necesar acestei profesii depășește 100 de ore, având în vedere nivelul foarte specializat, ce include noțiuni tehnice despre imobile, juridice, financiare legate de tranzacționare și finanțare, de marketing și promovare, precum și de vânzare și negociere. A deveni profesionist, în schimb, înseamnă să lucrezi mai puțin și mai eficient, să ai acces la clienți cu potential mai mare de tranzacționare și la tranzacții mai valoroase, lucrând mai mult pe recomandări”, a încheiat Răzvan Cuc.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea