Financiar

#criza economica internationala #romania criza valutara

Romania, amenintata de criza valutara

Prezenta si amplificarea crizei financiare si economice aduce cu sine un nou pericol pentru tarile din Europa de Est, si anume iminenta unei crize valutare, astfel ca monedele lor nationale ar putea cadea dupa ce investitorii straini incep sa isi retraga masiv capitalul.

O criza valutara "isi face simtita prezenta atunci cand nu mai creste valoarea banului", explica Jean Paul Betbzebe, director economic la Credit Agricole, citat de AFP.

Cresterea inflatiei, crestea dobanzilor, activitatea economica scazuta fac ca situatia sa devina insuportabila, a adaugat acesta. Printre tarile care se afla in pericol de a fi afectate de aceasta criza valutara se numara si Romania alaturi de Rusia, tarile baltice , Polonia, Bulgaria, Pakistan, Vietnam sau India.

Cele mai vulnerabile sunt tarile in care datoriile in valuta si deficitele de cont curent sunt semnificative. Economistul apreciaza ca o asemenea situatie a existat si in anii trecuti, cand criza financiara din unele tari a fost insotita si de o criza economica.

De exemplu, in 1994, in Mexic s-a inregistrat o criza valutara, in Rusia in 1998 si in Argentina in 2001. Insa, Betbzebe apreciaza ca Europa va veni cu solutii salvatoare pentru ca aceste tari sa iasa din aceasta criza, iar SUA in statele din America Latina si FMI in restul lumii. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea