Financiar

#preturi #accize #taxe #scumpire

Produsele de baza se scumpesc de la 1 ianuarie

Prima zi a anului viitor aduce cresteri ale preturilor ale unor produse principale din viata de zi cu zi a romanilor. Astfel, benzina se va scumpi de la 1 ianuarie 2010 cu 20%, pretul pachetului de tigari va fi mai mare cu 34%, iar energia electrica va fi mai scumpa cu circa 31%. Aceasta majorare a preturilor se va datora cresterii accizelor si a deprecierii leului in raport cu euro.

Cresterea accizelor la tutun va produce cea mai mare scumpire , care va fi inregistrata pentru tigari. "Cele mai mari scumpiri se vor inregistra la tigari, de circa 34%, din cauza cresterii accizelor de la 64 la 74 de euro pe mia de tigarete si a diferentei de circa 14% intre cursul la care s-a calculat acciza anul acesta si cursul luat in calcul pentru anul viitor", a precizat Bianca Vlad, managerul departamentului taxe si impozite indirecte din cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC), citat de Realitatea.net.

O alta majorare de pret care va avea efecte asupra vietii romanilor va fi cea a carburantilor, cu 20 de procente. Potrivit managerului PwC, principalul impact al cresterii accizelor la carburanti va fi resimtit de firmele care presteaza servicii de transport, acest lucru urmand a se reflecta intr-o crestere a preturilor la bunurile de larg consum.

In ce priveste pretul energiei electrice, acesta ar urma sa se majoreze cu aproximativ 30%, din cauza cresterii cursului de referinta pentru accize cu circa 14% si a majorarii accizei cu 19%, de la 0,42 euro/MWh la 0,50 euro/MWh, dupa cum anunta PxC.

Toate aceste scumpiri se datoreaza cresterii valorilor accizelor, incepand cu 1 ianuarie 2010. Potrivit Realitatea.net, accizele pe 2010 se vor calcula la cursul de schimb anuntat in 1 octombrie de Banca Centrala Europeana (BCE), respectiv 4,2688 lei/euro, mai mare cu 14,2% fata de cursul din urma cu un an, de 3,7364 lei/euro, folosit la calculul accizelor aferente acestui an.

 

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: 6 sfaturi pentru a depasi plafonarea la job

Experti Cariera

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Schimba paradigma in cautarea unui job

Experti Cariera

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Se poate incepe si asa…

Experti Cariera

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Sfaturi pentru tinerii care isi incep activitatea profesionala

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: O cariera de succes la varsta de 5 ani

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.