Financiar

#grau #cereale #scadere #seceta #producator

Producatorii agricoli spun ca seceta si ploile au redus productia de grau cu pana la 45%

Marii producatori agricoli din Romania sunt de parere ca seceta si ploile din acest an au redus cu pana la 45% productia de grau din tara noastra. Acestia au declarat pentru NewsIn ca in 2009 se vor obtine intre 4 si 4,5 milioane de tone de grau, fata de cele circa sapte milioane de tone culese anul trecut.

"Anul acesta vom avea o productie mai mica cu 40-45% decat anul trecut. Astfel, daca in 2008 am avut circa sapte milioane tone de grau, anul acesta suntem undeva la vreo 4-4,2 mil tone", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe Agrostar, Niculae Stefan.
Potrivit acestuia, principalii factori care au condus la scaderea productiei de grau au fost seceta din lunile mai, iunie si inceputul lunii iulie, precum si ploile abundente din a doua parte a lui iulie.

Administratorul companiei agricole TCE 3 Brazi, Culita Tarata a declarat pentru NewsIn ca, in acest an, productia medie de grau la hectar a fost de circa doua tone, unele zone din tara avand productie chiar mai mica.

Reprezentantii principalelor companii de pe piata cerealelor au spus ca desi productia pare sa acopere necesarul de consum al Romaniei, calitatea acesteia a fost mult afectata.

"Productia de anul acesta, la prima vedere, ar cam asigura necesarul  pentru panificatie, de circa 2,8-3 milioane tone si cele 800.000 de tone pentru samanta, dar intervine problema calitatii. Din cauza vremii, lucrurile s-au deteriorat, in sensul in care foarte multe cantitati au fost afectate de ploile abundente si graul acela nu mai poate fi folosit la panificatie, cel mult pentru furaje ", a mai spus presedintele Agrostar.

De asemenea, Culita Tarata mai spune ca din cauza ploilor cazute la recoltare, fermierii nu au reusit sa culeaga graul la timp, nu au putut sa-l depoziteze in conditii normale si marea majoritate este furajer.

Romania ar putea fi nevoita sa apeleze la importuri de grau pentru panificatie

In acest context, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR), Adrian Radulescu a declarat pentru NewsIn ca, din recolta acestui an, doar un milion de tone sunt bune pentru panificatie, estimand ca Romania ar putea apela la importuri de grau de panificatie.

"Din productia de anul acesta de 4-4,5 milioane de tone de grau, in prezent avem undeva la 800.000-1.000.000 tone de grau bun de panificatie. Nu am inceput inca sa importam, probabil o vom face undeva la inceputul anului viitor", a spus Adrian Radulescu.

Administratorul TCE 3 Brazi, Culita Tarata vine si cu estimare in acest sens si spune ca Romania va trebui sa importe pana la 800.000 de tone de grau, iar proprietarul Cerealcom Dolj,  Mihai Anghel a declarat si el pentru NewsIn ca Romania va exporta grau furajer si va importa grau de panificatie.

"In mod normal ar trebui sa ne ajunga sa mancam, deci se vor exporta cantitati de grau furajer. Probabil insa se va si importa grau de panificatie, la preturi duble. Graul nostru oricum nu este recunoscut in UE, deci se va vinde ca grau furajer", a spus Anghel.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea