Financiar

Prima privatizare din productia romaneasca de energie electrica

Termoelectrica a incheiat un parteneriat de un miliard de euro cu Enel si E.ON pentru constructia unei centrale pe , la Braila.

Dupa trei ani de incercari, Termoelectrica a reusit, ieri, sa semneze un parteneriat public-privat , pentru reconstructia centralei de la Braila.

Memorandumul de intelegere incheiat intre Termoelectrica si consortiul format din Enel si E.ON prevede infiintarea unei firme mixte care va construi o termocentrala noua pe huila , de 800 MW, pe platforma actualei centrale pe gaz din Braila.

Acesta ar fi una dintre cele mai mari unitati de productie a energiei pe baza de huila din Romania. Documentul a fost semnat, la Neptun, de presedintele E.ON Kraftwerke, Ingo Luge, directorul general executiv al Enel Romania, Matteo Codazzi, si directorul general al Termoelectrica, Ioan Ungureanu.

Investitia se va ridica la aproximativ un miliard de euro si, potrivit estimarilor actuale, va incepe sa fie implementata in 2010, urmand a fi pusa in functiune in 2014-2015.

Romanii participa cu aport in natura

Pentru realizarea proiectului Greenfield, consortiul si Termoelectrica vor forma o societate mixta de tip Producator Independent de Energie, cu aportul in natura al companiei romanesti si in numerar al grupurilor Enel (Italia) si E.ON (Germania), prezente deja in Romania prin firme de distributie si furnizare a electricitatii.

Consortiul Enel-E.ON va detine participatia majoritara in societatea mixta, iar detinerea Termoelectrica va fi determinata de valoarea activelor existente. Practic, aceasta este prima privatizare a unui producator mare de energie din Romania, prin formula de parteneriat public-privat. Pana acum, singurul producator care a vandut o de active, respectiv niste , este Hidroelectrica .

Centrala termoelectrica de la Braila are in prezent trei grupuri de cate 200 MW, montate in anii ’70, si un grup de 330 MW, pe amplasamentul caruia va fi construita noua unitate de 800 MW. Daca Termoelectrica va participa sau nu la proiect si cu primele trei grupuri, urmeaza sa se negocieze in continuare.

Noxele vor fi captate cu echipamente noi


Potrivit lui Luge, E.ON va detine 70% din consortiul format cu Enel, iar grupul italian va controla 30%, in timp ce energia produsa de viitoarea centrala va fi utilizata 50% de grupul italian si 50% de E.ON. Gupul german a convenit cu Enel sa ii vanda 20% din energia la care are dreptul prin participatia de 70% in consortiu , astfel ca fiecare sa aiba cate o jumatate din cantitatea de energie care va fi produsa de noua unitate.

„Am convenit aceste participatii si, aditional, sa vindem 20% din energia care ni se cuvine catre Enel", a spus Luge. Noua centrala va fi dotata cu cele mai noi echipamente de captare si depozitare a dioxidului de carbon. „Daca acest proiect si altele patru ar fi fost facute acum doi ani, ar fi fost cu 40% mai ieftin", a spus Iulian Iancu, reprezentantul Romaniei in Consiliul Mondial al Energiei, prezent la eveniment.

Termoelectrica se mai afla in negocieri cu companii straine si pentru privatizarea unitatilor de la Borzesti, Galati si Doicesti. Acordurile ar putea fi incheiate in luna iulie.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea