Financiar

#imobiliare #locuinta #pret

Preturile locuintelor din Romania au scazut la trei luni cu 3,9%

Preturile de tranzactionare a locuintelor din Romania au scazut in primul trimestru cu 3,9% fata de aceeasi perioada din 2009, in conditiile in care la apartamente reducerea a fost de 3,8%, iar la case de 4,3%, potrivit primului indice imobiliar publicat marti de Institutul National de Statistica, precizeaza Mediafax.

Elaborarea metodologiei de calcul a inceput in anul 2008 in baza unei colaborari intre Institutul National de Statistica (INS), Banca Nationala a Romaniei, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, iar colectarea informatiilor de la birourile notariale a inceput cu luna ianuarie 2009 si se realizeaza de catre INS cu sprijinul camerelor teritoriale ale notarilor publici, se arata intr-un comunicat al institutului.

Indicele masoara evolutia trimestriala a preturilor proprietatilor rezidentiale fata de anul 2009, anul de incepere al anchetei.

Informatiile colectate fac referire la valoarea pe tranzactie autentificata de catre notarii publici.

"In trimestrul unu 2010, fata de anul de baza 2009, s-a inregistrat o scadere a preturilor proprietatilor rezidentiale cu 3,9%.

Scaderea preturilor a fost observata si pe cele doua tipuri de imobile.

La apartamente preturile au scazut cu 3,8%
in trimestrul unu 2010 fata de anul 2009, in timp ce la case scaderea a fost de 4,3%", se mentioneaza in comunicat.

In functie de amplasamentul locuintelor, indicele INS arata ca apartamentele din Bucuresti au inregistrat o scadere a preturilor mai mare, de 5,7%, fata de cele din restul tarii, de 1,6%.

Pe de alta parte, preturile caselor din mediul rural s-au redus in perioada analizata cu 4,26%, iar cele din mediul urban cu 4,33%.

"Obiectivul cercetarii este de a masura evolutia trimestriala a preturilor proprietatilor rezidentiale fata de anul 2009 si nu de a calcula pretul mediu pe metru patrat sau o valoare medie per tranzactie in functie de numarul de camere sau suprafata utila. Datele sunt colectate pe baza unui chestionar electronic cu o periodicitate lunara', se precizeaza in comunicatul INS.

In vederea stabilirii cat mai exact a caracteristicilor care influenteaza pretul tranzactiei, au fost solicitate si informatii cu privire la locatia amplasarii imobilului, anul construirii, tipul cladirii, suprafata utila si construita, nivelul la care se afla locuinta (in cazul apartamentelor), suprafata terenului si garaj (pentru case).

Totodata au fost colectate date si despre tipul locuintei, gradul de confort, incalzire, tipul de finisaj, starea de intretinere a locuintei, materialele de constructie si amplasarea imobilului.

Pe piata romaneasca exista mai multe companii care publica periodic indici imobiliari, dar care toate masoara evolutia preturilor solicitate de proprietari si nu a celor de tranzactionare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea