Financiar

# pret garsoniere # studiu storia #pret locuinte

Preturile locuintelor au crescut. Cele mai scumpe case, in Cluj!

Preturile apartamentelor si garsonierelor au crescut in ultimul an, arata un studiu efectuat de storia.ro. Numarul tranzactiilor imobiliare a fost influentat pozitiv nu doar de programul Prima Casa, dar si de evolutia dobanzilor la creditele ipotecare, care le-a facut mult mai accesibile. 

La nivelul întregii tări, prețurile garsonierelor au crescut cu 9% în 2017 comparativ cu 2016, în timp ce prețurile apartamentelor cu două camere au crescut cu 7%. În cazul celor cu trei și patru camere, prețurile au crescut cu 2% în același interval de timp.

In București, prețurile garsonierelor au crescut cu 16% în 2017 comparativ cu 2016. În cazul apartamentelor cu două camere, prețurile au crescut cu 4%, iar în cel al apartamentelor cu trei camere acesta a crescut cu trei procente. Prețurile apartamentelor de patru sau mai multe camere au înregistrat o scădere de două procente în 2017 comparativ cu 2016.

Chiriile s-au menținut la aproximativ același nivel ca în 2016. Chiriile pentru garsoniere și apartamente de 2 camere au crescut cu valori foarte mici, în timp ce prețurile cerute pentru apartamente de 3 camere au scăzut (scădere de 4% în București și de 2%  în restul țării).

Flavius Pop, Sales Manager Storia.ro si OLX Imobiliare, a precizat ca s-au vandut cele mai multe locuinte in București – Ilfov, Cluj și Iași. Topul celor mai scumpe județe din punct de vedere al prețurilor apartamentelor de două camere este condus de județul Cluj (preț mediu – 61.000 euro), București – Ilfov (55.000 euro), Timiș (54.000 euro), Constanța (50.000 euro) și Iași (49.600 euro). 

Potrivit celui mai mare broker de credite din România, numărul de locuințe din România raportat la o mie de locuitori este cu mult sub media UE, lucru care indică nevoia de imobile noi și care determină un interes mare din partea dezvoltatorilor. Ratele dobânzilor la creditele ipotecare au scăzut semnificativ în ultimii 10 ani, ducând la o mai mare accesibilitate în achiziția imobilelor prin credit de către populație.

Prețul mediu al imobilelor a crescut în 2017 față de 2016. În București acesta a crescut de la 63.777 euro în 2016 la 68.647 euro în 2017. “În opinia mea, comportamentul populației pe subiectul locativ a intrat într-o etapă de maturizare. Vedem acest lucru din schimbarea priorităților în criteriile de alegere a locuinței, din schimbarea structurii și a suprafețelor în proiectele noi și, nu în ultimul rând, din creșterea proporției de locuințe cumpărate prin credit imobiliar față de integral cash. Acest lucru va pune presiune și mai mare pe oferta imobiliară, care în acest moment este mult sub cererea solvabilă. Consider că mobilitatea forței de muncă și mobilitatea socială vor fi următorii vectori care vor accelera maturizarea populației și maturitatea pieței imobiliare din România”, declară Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea