Financiar

Preturi de referinta pentru toate alimentele de baza

Ministerul Agriculturii vrea sa ii convinga pe producatorii din industria alimentara sa stabileasca preturi de referinta pentru principalele alimente, laptele urmand sa fie primul produs care va avea un astfel de tarif. Ministrul de resort, Dacian Ciolos , s-a intalnit la sfarsitul saptamanii trecute cu procesatorii de lapte si crescatorii de vaci si i-a convins sa puna capat conflictului. Un prim pas va fi stabilirea unui pret de baza la lapte, prin negociere directa, in functie de calitate si tarifele practicate la nivel european. Ciolos intentioneaza ca pretul de referinta sa fie stabilit pentru toate produsele alimentare.

Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Dorel Secara, a declarat ca pe 19 martie va fi semnat un acord intre reprezentantii fabricilor de lapte si crescatori pentru stabilirea unui Pret de referinta la materia prima. „Ministrul agriculturii a avut rol de mediator, iar dupa lungi discutii am ajuns la un punct comun, mai exact la stabilirea unui pret de referinta. Procesatorii si crescatorii vor forma o asociatie interprofesionala, apoi vom incerca sa ii cooptam si pe reprezentanti
i supermarketurilor si hipermarketurilor“, a explicat Secara. El a precizat ca pretul pentru laptele vandut fabricilor se va stabili prin negociere directa, in functie de mai multe criterii, printre care indicii de calitate si preturile din celelalte tari europene.

„Acest pret va fi unul de principiu, un tarif la care se pot raporta procesatorii si producatorii. Nu am semnat inca acordul, insa din discutiile pe care le-am avut pretul va fi apropiat celui cerut de crescatori“, a completat liderul Federatiei Crescatorilor de Bovine. Astfel, crescatorii au cerut 1,5 lei/litru pentru laptele conform si 1 leu/litru pentru laptele neconform. Unul dintre procesatorii prezenti la intalnire, citat de agentia Medifax, a confirmat ca in aceasta saptamana se va prezenta un concept privind criteriile de luat în considerare la definirea unui pret de referinta.

continuarea in Gardianul

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.