Financiar

Pretul graului, la mana fondurilor speculative

Cresterea spectaculoasa a pretului graului este determinata in primul rand de actiunea fondurilor speculative care au profitat de cresterea nevoilor de consum. Producatorii privesc deocamdata neputinciosi si se gandesc la instituirea unei masuri de reglementare a pietei.

Producatorii sunt nemultumiti de explozia nejustificata a pretului graului care a fost determinata de intrarea pe piata a fondurilor speculative.Criza a fost declansata de Bursa de la Chicago.

"Daca ar fi fost sa luam strict legat de fenomenele de piata normala, de piata agricola, pe filiera pana la consumator, pretul graului pe pietele americane nu ar fi trebuit sa depaseasca 230 -240 de euro pe tona, ceea ce oricum este mai mult de dublu decat era in mod normal.

Ei bine, el a depasit si 300. Aceste diferente decurg din acest fenomen , un fenomen greu de controlat. Stiu ca industriasii din Statele Unite chiar au amenintat ca nu va mai cumpara de pe bursa la termen si vor trece treptat pe piata cash in cazul in care acest fenomen va exista in continuare, pentru ca au spus ca nu este posibil: noi trebuie sa ne facem estimari pe costuri reale.

Cat costa materia prima, cat ne costa activitatea pe care o avem, cum ne calculam profitul, cat ne permite piata, in timp ce pe bursa isi permite foarte usor cineva, care are 0,5 centi sa faca o cere de cumparare cu 1,6 centi pe aceeasi unitate de produs",a declarat Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriasilor din Morarit .

  


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea