Financiar

Pretul gazelor, sub presiune

Apropierea datei de 1 iulie, la care Autoritatea de Reglementare in Energie (ANRE) ar trebui sa raspunda solicitarilor de majorare a pretului gazelor naturale, inteteste presiunea din partea furnizorilor.

Acestia ( Distrigaz Sud si E.ON) au apelat la un intreg arsenal de intimidare, pentru a determina reglementatorul sa aprobe majorarile cerute de ei: au spus ca livrarile de gaze catre populatie pot fi reduse sau chiar stopate si ca nu vor mai face investitiile programate.

Ieri, E.ON a cerut inca o data majorarea tarifelor la gaze pentru populatie cu 24%, dupa o saptamana de la avansarea acestei cifre de catre Frank Hajdinjak, presedintele CA al E.ON Gaz Romania .
 
Compania germana crede ca, la finele anului, gazele cumparate din import vor ajunge la 600 de dolari/ 1.000 de metri cubi, aproape dublu fata de cat a estimat ANRE pretul gazelor de import pentru acest an (370 de dolari/1.000 de metri cubi - n.r.), cand a aprobat cresterea de la 1 februarie. Consumatorii Distrigaz Sud platesc 989,55 de lei/1.000 de metri cubi, iar cei ai E.ON 983,1 lei/1.000 de metri cubi.

Producatorii Petrom si Romgaz, care acopera 60% din consumul anual de gaze al Romaniei, nu au cerut o noua majorare. Gazele din productia interna costa 495 de lei/1.000 de metri cubi (210 dolari/1.000 de metri cubi).

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea