Financiar

Pretul electricitatii va creste semnificativ, de la 1 iulie

Cauza principala o reprezinta cheltuielile de mediu ale producatorilor de energie.

Lipsa de investitii a producatorilor de energie in dotarea cu echipamente moderne, nepoluante , se va reflecta in cel mai scurt timp asupra consumatorilor. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat, ieri, ca energia electrica se va scumpi semnificativ de la 1 iulie. Principala cauza a acestei majorari va fi aceea ca orice tona de dioxid de carbon emisa peste normele aprobate va costa.

Cel mai mult vor avea de suferit consumatorii industriali. Potrivit ANRE, vor fi cautate solutii ca populatia sa fie mai putin afectata. "La 1 iulie, vom avea o ajustare mai profunda a tarifului la electricitate, iar principalul factor care va presa inspre cresteri de preturi va fi dat de costurile cu emisiile de dioxid de carbon. (...) Vom cauta solutii, astfel incat consumatorul casnic sa fie foarte putin afectat. Pentru consumatorii industriali va fi o decuplare", a declarat, ieri, vicepresedintele ANRE, Nicolae Opris .

Deocamdata, Autoritatea nu are toate datele necesare pentru a evalua impactul acestor costuri suplimentare. "Fiecare producator are alocata o cota anuala de emisii, stabilita pe baza unui istoric. Daca va polua mai mult decat si-a programat, trebuie sa cumpere certificate in limita a ceea ce a depasit. Deocamdata, asteptam ca Ministerul Mediului sa faca alocarea finala pe fiecare companie", a explicat oficialul ANRE.

Vin vremuri grele pentru consumatori


Potrivit unei evaluari, principalele termocentrale din tara, care nu sunt in administrarea primariilor – complexurile energetice, centralele de la Deva, Paroseni, Borzesti, Braila, Bucuresti etc. –, au nevoie de un total de investitii de peste 2,2 miliarde de euro pentru a se conforma normelor de mediu, pana cel mai tarziu in 2013. Toate aceste cheltuieli se vor regasi in pretul energiei platit de consumatori. In plus, "daca pana in 2013 se platesc doar depasirile de emisii, dupa acel an se va plati orice emisie de dioxid de carbon", a spus Nicolae Opris. El a adaugat ca, deocamdata, cea care a facut investitii consistente este Elcen Bucuresti, pe listasi complexurile energetice din Oltenia, care au initiat recent programe in acest sens. fiind

Si gazele naturale ar putea deveni mai scumpe, de la 1 iulie. Compania E.ON Gaz, de pilda, a solicitat recent o majorare de 19%. Ministrul economiei si finantelor , Varujan Vosganian, a declarat insa ca cererea distribuitorilor este nesustenabila. "Din discutiile de pana acum, aceasta cerere nu este sustenabila. Nu intentionam sa crestem niciun fel de pret pana la 1 iulie. Ce va fi dupa 1 iulie, nimeni nu stie", a spus Vosganian.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea