Financiar

Platim un pret mare la gaze pentru ca romanii nu au stiut sa negocieze cu Rusia

Platim un pret mai mare la gaze pentru ca politicienii romani nu au stiut sa negocieze cu Rusia. Presedintele Comitetului Civic al Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Markov, spune ca oamenii politici din Romania au un "complex provincial" in relatia cu Moscova si se concentreaza prea mult pe relatiile cu Statele Unite. Rezultatul: gaze mai scumpe!

Rusii nu au o parere prea buna nici despre Nabucco. Markov il caracterizeaza drept un proiect american si nu european, iar reprezentantul Dumei, Konstantin Kosachev, nu ii da prea mari sanse de reusita.

Pretul mare pe care Romania il plateste pentru gazele rusesti tine de motive economice si nicidecum politice, sustine presedintele Comitetului Civic al Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Markov. El spune ca vina o poarta politicienii romani care nu au stiut sa negocieze cu Moscova. "Politicienii romani au un complex provincial si se concentreaza prea mult pe relatiile cu Statele Unite, de aceea pierd in negocierile cu Rusia si implicit au preturi mai mari la gaze. Pretul gazelor si cel al petrolului sunt foarte mari. Cazul Romaniei este creat 100% din cauze economice. Solutia pentru a reduce pretul sta in negocierile poltice, a spus Markov.

Punctul sau de vedere este impartasit si de reprezentantul Dumei, Konstantin Kosachev.
 
"Tot ce vrea Rusia este sa introduca un pret al pietei. Nu este vorba decat de o intelegere comerciala", crede acesta.

De ce Romania nu a fost cooptata in proiectul South Stream? Serghei Markov spune ca Bulgaria a fost "mai inteligenta decat Romania". El considera ca in South Stream furnizorii de gaze sunt incurajati sa coopereze, in timp ce in Nabucco primeaza competitia cu scopul de a cobori pretul gazelor. "Vreti ca Rusia, Turkmenistan si Uzbekistan si Kazakhstan sa concureze intre ele pentru a intra pe piata voastra. Prin aceasta competitie vreti sa se ajunga la un pret mai scazut. Noi vrem sa crestem preturile", a declarat presedintele Comitetului Civic al Afacerilor Externe din Rusia.

Washingtonul este cel care pune presiune asupra proiectului, considera reprezentantul rus. "Nabucco este controlat de SUA, care vrea sa controleze resuresele energetice din UE si sa controleze statele europene prin acest Nabucco. Acesta nu este un proiect european , ci unul american".

Rusii sunt sceptici in privinta sanselor de reusita a proiectului. Kosachev spune ca daca Nabucco va gasi suficient gaz pentru a fi transportat in Europa, totul va fi in regula, insa exista indoieli puternice in aceasta privinta, iar Nabucco este "un proiect politic si nu va avea valoare comerciala ".


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea