Financiar

#tva #plata #facturi

Plata TVA ulterior incasarii facturii, aprobata in Senat

 

Senatul a aprobat, luni, un proiect legislativ de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca TVA sa se plateasca in maximum 30 de zile de la data incasarii facturii, in acest moment plata TVA facandu-se la momentul incasarii facturii.

Raportul de respingere al propunerii legislative nu a intrunit votul plenului, doar 38 de senatori votand favorabil, 5 abtinandu-se, iar 51 exprimandu-se impotriva.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana a considerat ca respingerea raportului echivaleaza cu adoptarea propunerii legislative, in consecinta nu a mai supus votului proiectul in ansamblu.

Potrivit modificarii propuse, "orice persoana trebuie sa achite taxa (pe valoarea adaugata - n.r.) organelor fiscale in termen de 30 de zile de la data incasarii facturilor aferente contravalorii serviciilor prestate sau produselor livrate".

Reprezentantul Guvernului, secretarul de stat in MFP Gratiela Iordache a afirmat anterior votului ca masura nu poate fi implementata deoarece Directiva 112 nu permite o astfel de prevedere si ca ar crea o serie de dezavantaje, printre care diminuarea veniturilor bugetare provenind din TVA, "in contextul in care indisciplina financiara intre agentii economici ar trebui suportata de stat", cresterea sarcinilor administrative atat pentru organele fiscale, cat si pentru agentii economici si aparitia unor fenomele evazioniste.

"Propunerea are un impact bugetar negativ pentru a doua jumatate a anului 2010 de minus 2,2 miliarde lei, iar pentru 2011 de aproximativ 2,5 miliarde lei. Ministerul Finantelor Publice nu sustine adoptarea actului normativ", a declarat Iordache.

La randul sau, presedintele Comisiei de buget-finante, Ion Ariton, a precizat ca raportul suplimentar de respingere a fost votat cu unanimitate in comisie.

Senatorul PDL Iulian Urban , unul dintre initiatori, a respins toate argumentele prezentate de reprezentantul Guvernului, sustinand ca acest proiect legislativ este un semnal pe care Parlamentul trebuie sa-l dea, pentru a evita ca intreaga economie nationala sa intre in colaps.

"In conditiile in care ne dispar comerciantii, adica subiectii impozabili, nu vom mai avea cui sa cerem sa plateasca TVA inainte de incasarea facturii. (...) Mediul privat este ca o lamaie din care au mai ramas foarte putine picaturi de stors", a spus Urban.

Senatorul PSD Sorin Bota a afirmat ca voteaza pentru adoptarea acestei initiative legislative.

"Nu am inteles daca reprezentantul initiatorilor este la Putere sau in Opozitie. (...) Aceasta initiativa vine sa bulverseze sistenmul fiscal din Romania, dar vine si sa oblige Guvernul sa-si bage oarecum mintile in cap si sa nu eludeze legile tarii, inclusiv cea a contabilitatii, prin care platile trebuie sa se faca in special de catre ordonatorii de credite in ordinea facturilor.

Acest proiect de lege, contrar cutumei prin care noi, cei din opozitiei, ar trebui sa-l respingem, de data aceasta eu, cel putin, si rog si colegii mei sa-l sustina", a declarat Bota. Senatul a fost prima camera sesizata, decizia urmand a fi luata de Camera Deputatilor. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Experti It

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 8 functii ignorate ale smartphone-ului care iti imbunatatesc considerabil viata

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Experti It


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Pune o intrebare