Financiar

#economie #economie subterana #pierderi #euro

Pierderi de 7 miliarde de euro anual din cauza economiei subterane

Romania pierde aproximativ 7 miliarde euro in fiecare an la nivelul contributiilor la asigurarile sociale, cea mai mare parte a economiei subterane provenind din sectorul productiei, se arata intr-un studiu al companiei de consultanta AT Kearney. Din cauza economiei subterane, pierderile la nivelul taxei pe valoarea adaugata (TVA) se ridica la aproape 3,5 miliarde euro, iar cele din impozitele pe munca si din contributiile sociale la 16,4 miliarde euro.

Segmentul productiei, care a contribuit in 2008 la produsul intern brut (PIB) cu 33,4  miliarde euro, determina o economie subterana in valoare de 14 miliarde euro, in conditiile in care 75% reprezinta munca nedeclarata, iar 25% subraportare a vanzarilor, potrivit estimarilor companiei.

Pe locul doi se afla comertul, cu o economie subterana de 6,1 miliarde euro, provenita 10% din munca nedeclarata si 90% din subraportarea vanzarilor.

Constructiile urmate de trasport si comunicatii, respectiv de imobiliare si inchirieri, provoaca fiecare economii subterane intre 3 si 4 miliarde euro. In 2008, produsul intern brut al Romaniei s-a ridicat la 503,96 miliarde lei (136,8 miliarde euro).

Visa si bancile propun solutia: stimularea platilor electronice

Visa Europe si bancile sale membre din Romania propun o serie de masuri pentru reducerea economiei subterane prin intermediul sistemelor de plata electronice, conform unui comunicat Visa.

Astfel, printre masurile evidentiate se numara platile care depasesc un anumit nivel catre persoanele cu profesii liberale sa se faca prin plata electronica , luand ca exemplu Italia, urmand sa discute nivelul limita cu Ministerul de Finante .

O alta masura este imbunatatirea si asigurarea aplicari legii numarul 250/2003, care prevede ca toti comerciantii cu cifre de afaceri de peste 100.000 de euro trebuie sa accepte plata cu cardul, iar Visa si bancile membre propun ajustarea limitei la 300.000 lei.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea