Financiar

#angajari #angajatori #locuri de munca #forta de munca

Piata fortei de munca se va imbunatati, insa slab

Situatia de pe piata fortei de munca se va ameliora in trimestrul al doilea al acestui an, insa revenirea va ramane, totusi, lenta, arata ultimul studiu cu privire la forta de munca realizat de compania Manpower Romania. Peste 60% dintre cei 750 de angajatori intervievati de Manpower nu vad nicio schimbare in trimestrul urmator, 14% cred ca vor angaja mai multi oameni, in timp ce alte 21 de procente prognozeaza ca activitatea de angajare va scadea.

Astfel, arata studiul Manpower, previziunea neta de angajare (numar ce se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere) se situeaza la un nivel de -7%.

Cele mai optimiste zone din tara: Centru si Sud-Est

Cei mai optimisti angajatori in ceea ce priveste cresterea angajarilor sunt cei din centrul si sud-estul tarii. Previziunile de crestere sunt, totusi, modeste, de 6%, respectiv 3%.

La polul opus, cei mai pesimisti par a fi cei din Nord-Vest si Sud-Vest, unde estimarile de crestere sunt mult sub 0, adica -17%, respectiv -16%. Aceste zone sunt urmate in topul pesimismului de vestul tarii, cu o estimare de -12% a evolutiei angajarilor.

Comertul, cel mai propice sector pentru angajari

Potrivit studiului Manpower, angajatorii din sase sectoare de activitate, din cele 10 intervievate, se asteapta ca ritmul de angajare sa se imbunateasca, comparativ cu trimestrul anterior.

Cei mai optimisti sunt angajatorii din comertul cu ridicata si cu amanuntul (+7%), unde previziunea a crescut cu 10% fata de trimestrul trecut, si cu 9% fata de trimestrul 2 din 2009.

De cealalta parte se afla companiile din Constructii si Transport, depozitare si comunicatii, unde previziunea cu privire la dezvoltarea angajarilor a coborat pana la -21%.

Mai mult de jumatate din angajatorii din EMEA, optimisti cu privire la angajari

Potrivit Manpower, angajatorii din zece din cele 18 tari din zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) intervievate estimeaza o evolutie pozitiva a pietei fortei de munca in trimestrul al doilea din 2010.

Zonele America si Asia-Pacific sunt si ele optimiste, singura care previzioneaza angajari in scadere in urmatoarele trei luni fiind Japonia.

La nivel de state, cele mai increzatoare sunt India, Brazilia, Taiwan, Costa Rica , Peru si Australia, iar cele mai pesimiste sunt Italia, Spania si Irlanda.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca se realizeaza trimestrial si masoara intentiile angajatorilor de a creste sau de a diminua volumul angajarilor totale pe parcursul trimestrului urmator. Studiul se realizeaza de 47 de ani si se bazeaza pe intervievarea unui numar de peste 61.000 de angajatori din sectoarele public si privat din 36 de tari si teritorii, pentru masurarea perspectivelor de angajare in fiecare trimestru.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea