Financiar

#impozit forfetar #venituri #companii #cifra afaceri #cod fiscal #emigrare fiscala

Patru metode de evitare a impozitului forfetar

"Impozitele si metodele de evitare a lor sunt precum virusii si antivirusii. Cand apare un virus nou , intotdeauna va aparea si un antivirus care sa il combata", a declarat Gabriel Sincu, specialist in fiscalitate, referindu-se la impozitul forfetar si la cum reactioneaza firmele atunci cand este introdusa o noua taxa. Despre impozitul forfetar se spune ca favorizeaza veniturile mai mari, pentru ca procentul aplicat scade pe masura ce creste cifra de afaceri. Dar ce se intampla cu intreprinderile mici? Iata cateva metode legale de a scapa de plata impozitului forfetar.

"Sunt variante de a evita impozitul forfetar, dar fiecare are avantaje si dezavantaje", crede Gabriel Sincu, senior manager, Head of Tax Advisory Services, Mazars. Acesta a prezentat pentru NewsChannel.ro cele mai importante metode de evitare a impozitului forfetar.

1) Emigrarea fiscala


"O posibila evitare a impozitului forfetar ar fi sa se mute firma in afara Romaniei. Ma refer mai ales la prestatorii de servicii. Dar dezavantajul este ca dai de o legislatie noua, pe care nu o stapanesti asa de bine, cum o faceai in Romania. Un exemplu este Bulgaria, unde este o cota unica de 10%", a adaugat Sincu.

Cota unica de impozitare este un instrument des folosit de tarile in curs de dezvoltare, mai ales pentru stimularea investitiilor straine. Spre exemplu, Republica Ceha percepe o cota unica de 15%, Slovenia incaseaza o taxa de 21%, iar Lituania 24%. Chiar si Rusia, cunoscuta pentru regimul restrictiv asupra mediului de afaceri, percepe o cota unica de 13%.

2) Suspendarea temporara a activitatii

Suspendarea activitatii poate fi o solutie buna pentru a evita plata impozitului forfetar, in cazul in care firma suspendata nu intra sub incidenta acestui impozit.

"In momentul de fata nu este clar daca inghetarea activitatii te scuteste de impozitul forfetar. Asteptam cu interes normele pe care le va emite Ministerul Finantelor. Codul fiscal spune ca in cazul in care firma are o cifra de afaceri de la zero la 52 de mii de lei, trebuie sa plateasca un impozit de 1.467 de lei. Este posibil ca atunci cand este inghetata, sa se considere ca are cifra de afaceri zero", a explicat Sincu.

Conform prevederilor Legii 31/1990 privind societatile comerciale, o societate isi poate suspenda activitatea pentru o perioada de maxim 3 ani. Suspendarea trebuie facuta atat la Registrul Comertului cat si la organul fiscal. Asa sa fie oare? Din analiza cadrului legal existent rezulta mai curand ca intreprinzatorii stau sa cada intr-o alta capcana intinsa de guvernanti.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea