Financiar

Cati bani primesc angajatii trimisi in somaj tehnic. Cum se calculeaza indemnizatia

Criza COVID-19 trimite sute de mii de romani in somaj tehnic, o multime de firme si companii fiind nevoite sa suspende activitatea din cauza masurilor de distantare sociala impuse pentru prevenirea raspandirii noului coronavirus.

Guvernul a adoptat o serie de masuri pentru a veni in sprijinul angajatorilor afectati de masurile pentru limitarea proportiilor epidemiei de SARS-CoV-2 si a decis sa plateasca de la bugetul de stat indemnizatiile de somaj tehnic salariatilor trimisi acasa de angajatori.

Zeci de mii de cereri de trimitere in somaj tehnic au fost trimise in ultima perioada la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptate de Guvern, angajatii trimisi in somaj tehnic in aceasta perioada de companiile fortate de imprejurari sa supende activitatea vor fi platiti cu 75% din salariul de baza, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie. Plata se face in termen de 15 zile de la depunerea cererilor.

Pentru a afla care este salariul tau brut in functie de cat castigi in mana acceseaza calculator salarii 2020.

In ciuda sprijinului primit de la stat, unii patroni si-au chemat angajatii inapoi la munca, practica interzisa prin Codul Muncii si care poate aduce sanctiuni aspre. Firmele care isi cheama angajatii la lucru desi solicita ajutor pentru plata indemnizatiei de somaj tehnic risca amenzi curpinse intre 20.000 de lei si 200.000 de lei.

Sindicatele cer Inspectiei Muncii sa inaspreasca controalele, in timp ce patronatele cer un cadru legislativ care sa le permita sa poata chema angajatii la lucru la nevoie, fara a renunta la sprijinul de la stat.

Pentru a beneficia de sprijin pentru plata somajului tehnic, companiile, IMM-urile si persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale pot depune cereri in acest sens incepand cu data de 1 aprilie. Ajutorul de stat va fi acordat doar pe perioada starii de urgenta.

Orice munca prestata de o persoana care are contractul individual de munca suspendat intra la categoria munca nedeclarata, "la negru".

Cati bani primesc angajatii trimisi in somaj tehnic

Un angajat pe salariu minim pe economie, de 2.230 de lei, va beneficia de un somaj tehnic brut de 1673 de lei, iar venitul sau net lunar va fi de 979 de lei. Pe perioada suspendarii activitatii, angajatorii nu mai platesc Contributia Asiguratorie pentru Munca.

Indemnizatia de somaj tehnic este plafonata la 75% din salariul mediu brut pe economie. Prin urmare, daca un angajat cu salariu de 7.000 de lei va fi trimis in somaj tehnic nu va primi indemnizatie mai mare de 4.072 de lei. Angajatorul poate suplimenta din fonduri proprii aceasta suma, daca doreste sa o faca si sa acorde 75% din salariul de baza.

Liber profesionistii, persoanele fizice autorizate sau cele cu venituri din drepturi de autor pot beneficia de o indemnizatie fixa de 75% din salariul mediu brut pe economie (4.072 lei) si trebuie doar sa depuna online, individual, documentele necesare la AJPIS.

Documentele necesare pentru obtinerea indemnizatiei de somaj tehnic sunt cererea si o declaratie simpla privind suspendarea activitatii.

Potrivit OUG privind suportarea somajului tehnic de catre stat, "calificate" direct erau unitatile obligate sa suspende activitatea prin ordonanta militara: saloane de infrumusetare, restaurante, cafenele etc.

Pentru afaceri afectate indirect de masurile impuse de guvern, precum comert cu amanuntul, constructii, agentii de turism etc, patronii care doreau sa depuna cereri trebuiau sa indeplineasca o serie de criterii precum scaderea cu 25% a incasarilor pe martie, comparativ cu ianuarie si februarie 2020 sau obtinerea unor certificate de urgenta. Intre timp s-a renuntat la aceste criterii, iar companiile isi pot trimite angajatii in somaj daca intampina dificultati financiare si economice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea