Financiar

Participantii la pensiile private facultative isi pot cere contributiile in caz de invaliditate

Arbitrul pensiilor private a lansat miercuri spre dezbatere publica proiectul normei cu privire la utilizarea activului net al participantului la un fond de pensii facultative , in caz de si deces.

Potrivit proiectului de , in cazul in care participantul beneficiaza de pensie de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii, acesta va avea dreptul sa primeasca contravaloarea activului sau personal net, strans in contul fondului de .

"Participantul va avea dreptul sa primeasca contravaloarea activului sau personal net aflat in contul fondului de pensii facultative, atunci cand se constata pierderea totala a capacitatii de munca (in cazul invaliditatii de gradul I sau II). In cazul invaliditatii de gradul III, participantul va avea dreptul sa opteze, dupa caz, pentru suspendarea sau continuarea platii contributiilor la fondul de pensii facultative", se arata in proiectul de norma .

Pana la adoptarea legii speciale privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de catre CSSPP, participantul primeste suma existenta in contul sau ca plata unica.

In cazul decesului participantului (inainte ca acesta sa solicite deschiderea dreptului la pensie), beneficiarii acestuia au dreptul sa solicite cuvenita din contravaloarea activelor nete ale participantului, stranse in contul fondului de pensii facultative, potrivit proiectului de norma.

Daca prospectul fondului de pensii prevede garantii cu privire la acoperirea riscurilor de invaliditate sau deces, administratorul fondului va valoarea cea mai mare dintre activul personal net al participantului si valoarea garantiilor oferite.

Atat pentru cazurile de invaliditate, cat si pentru cele de deces, activul personal strans in contul fondului de pensii facultative va continua sa fie administrat si in perioada de timp cuprinsa intre plata ultimei contributii la fond a participantului si data efectuarii platii unice a drepturilor cuvenite acestuia sau beneficiarilor, se mai spune in norma publicat pe pagina de internet a CSSPP.

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: 6 sfaturi pentru a depasi plafonarea la job

Experti Cariera

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Schimba paradigma in cautarea unui job

Experti Cariera

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Se poate incepe si asa…

Experti Cariera

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Vehiculele electrice vor reduce poluarea cu peste 20%

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: SteamOS poate fi descarcat incepand de astazi

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.