Financiar

#scumpirea alimentelor #electricitate #scumpiri 2012 # pret paine

Painea, carnea si electricitatea se scumpesc, in 2012

Dupa un minim istoric al inflatiei, in ianuarie, de 2,72%, produsele alimentare precum painea si carnea, electricitatea si gazele urmeaza sa se scumpeasca.

Cele mai mari scumpiri din acest an se vor inregistra la produsele alimentare in special de natura agricola, la utilitati (gaze si energie electrica ) si la benzina, care va produce cresteri de preturi in lant si in cazul altor .

Preturile produselor alimentare vor creste din cauza unui an agricol, care se anunta mai degraba nefavorabil:

"Anul 2011 a fost un excpetional din punct de vedere al productiei agricole si este putin probabil ca in 2012 situatia sa se repere. Vom avea o presiune importanta asupra inflatiei pentru ca in Romania, produsele alimentare ocupa cea mai mare pondere in cosul de consum", a declarat analistul financiar, Aurelian Dochia.

In luna aprilie, guvernul va discuta cu FMI despre posibilitatea majorarii preturilor la energie electrica si gaze, iar analistii considera ca scumpirile ar putea avea loc in cursul acestui an.

"Eu cred ca este inevitabila o crestere a preturilor (nr. la gaze si energie electrica) in curand, nu pana la sfarsitul anului. Presiunea este foarte mare din partea firmelor straine care sunt in distributie", considera Ilie Serbanescu .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea