Financiar

#telefoane mobile #gsm #3g+

Orange, Vodafone si Cosmote vor oferi servicii 3G si pe vechile benzi GSM

Principalii operatori de telefonie mobila din Romania, Orange, Vodafone si Cosmote vor putea furniza servicii 3G prin retelele GSM, pe langa cele de voce, pe care le ofereau pana acum, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). Operatorii vor trebui sa respecte urmatoarele cerinte: continuitatea furnizarii serviciilor 2G ( servicii de voce ), protectia sistemelor GSM care vor functiona si in continuare in benzile de 900 MHz si 1800 MHz, precum si protectia sistemelor de radiocomunicatii existente in benzile adiacente.

Potrivit ANCOM, operatorii vor putea acum furniza servicii 3G (date, multimedia) si in benzile in care pana acum se furnizau exclusiv si servicii de date prin GPRS si EDGE. Acest lucru va fi posibil numai dupa investitii in reproiectarea retelelor si instalarea unor noi tipuri de echipamente care vor utiliza ambele tehnologii - atat cele specifice sistemelor de comunicatii mobile de generatia a doua, cat si cele aferente sistemelor de generatia a treia.

Dupa intrarea in vigoare a acestei decizii, in Romania vor activa trei operatori de telefonie mobila care detin licente GSM si care vor avea posibilitatea de a furniza si servicii 3G in baza acestor licente ( Orange Romania , Vodafone Romania si Cosmote Romanian Mobile Telecommunications ) si patru operatori care detin licente 3G (Orange Romania, Vodafone Romania, Telemobil si RCS & RDS).

ANCOM spune ca decizia vine ca urmare a adoptarii de Comitetul pentru Comunicatii Electronice (ECC) din cadrul Conferintei Europene a Administratiilor de Posta si Telecomunicatii (CEPT) unor rapoarte privind compatibilitatea dintre sistemele UMTS si GSM care opereaza in benzile de 900 MHz si 1800 MHz si compatibilitatea dintre UMTS 900/1800 MHz si sistemele care opereaza in benzile adiacente, si ulterior acestora a unei decizii, toate documentele amintite fiind adoptate in baza mandatului emis de Comisia Europeana catre CEPT, in data de 5 iulie 2006. Ulterior acestor demersuri ale CEPT, asa numita Directiva GSM a fost modificata si semnata in luna septembrie 2009 de catre presedintele Parlamentului European si presedintele Consiliului de Ministri, Comisia Europeana a adoptand, in acelasi context, o decizie care a intrat in vigoare odata cu directiva amintita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea