Financiar

#italia #spania #olanda #muncitori romani #romani repatriati

Occidentul a inceput sa-i repatrieze pe romanii ramasi someri

Odata cu "traditionalele" sute de mii de euro care intra in tara in perioada Sarbatorilor de Iarna, pana la sfarsitul acestui an ar putea sa se intoarca din statele comunitare alte cateva mii sau zeci de mii de persoane ramase fara un loc de munca .

O parte dintre acestia vor fi obligati sa paraseasca tara in care au muncit pana de curand chiar de catre autoritatile locale, iar restul se vor intoarce de "buna voie", in conditiile in care, in lipsa unui loc de munca, supravietuirea ar fi tot mai dificila.

In prima categorie se incadreaza romanii din Olanda care si-au pierdut locul de munca. Acestia vor fi " " in baza unui act normativ adoptat de Executivul olandez la solicitarea Parlamentului. Masura este menita sa "elimine concurenta" pe locurile de munca pentru somerii olandezi.

Aceasta hotarare survine la scurt timp dupa ce autoritatile statului european au decis sa mentina inchisa piata muncii pentru romani si bulgari. Romanilor din Olanda, trimisi acasa pentru ca nu au un loc de munca, li se vor alatura cei din Spania, Italia sau Marea Britanie, state puternic afectate de criza economica.

Desi in cazul acestor state, unde lucreaza un numar important de romani, nu s-a pus inca problema repatrierii cetatenilor straini ramasi fara loc de munca, nu este exclus ca acestia din urma sa fie incurajati financiar sa plece, dupa modelul francez.

Autoritatile de la Paris preferand sa acorde cateva mii de euro pentru a diminua numarul emigrantilor, in special al celor de etnie roma. Potrivit ultimilor sondaje efectuate in randul romanilor din Spania, aproximativ 15% se gandesc serios sa se intoarca in tara in perioada imediat urmatoare, in conditiile in care fie si-au pierdut slujbele, fie viata lor s-a inrautatit semnificativ pe fondul accentuarii crizei financiare.

In plus, repatrierea voluntara in randul romanilor ar putea fi incurajata si de posibilele masuri sociale pe care viitorul ar putea sa le adopte. Cei mai multi dintre romanii plecati la munca in strainatate ar inclina sa se intoarca in tara daca autoritatile de la Bucuresti le-ar facilita cumpararea unei case, potrivit declaratiilor facute, cu putin timp in urma, de atasatul pe probleme de munca la Ambasada Romaniei din Spania.

Din estimarile oficialilor romani, aproximativ 30.000 de someri romani din Spania si Italia se vor intoarce in tara in perioada urmatoare, acestia provenind in special din randul conationalilor care au lucrat fara forme legale si care nu pot beneficia de indemnizatii de somaj in statele respective.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea