Financiar

O noua seceta, o noua criza in sistemul de irigatii

Irigarea unui hectar va costa intre 50 si 400 de lei Fermierii au facut contracte pentru mai putin de jumatate din suprafata irigabila. In vreme ce fermierii se plang de faptul ca sistemul de nu este reparat la timp si deja se instaleaza seceta, autoritatile spun ca nu au pentru cine face aceste lucrari. Pana acum, exista contracte de furnizare a apei doar pentru 40% din suprafata irigabila.

Repararea sistemului de irigatii nu se poate realiza la timp si deja a inceput seceta in Baragan, Dobrogea si Moldova, sustine presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Marcel Cucu. Pentru a se face remedieri la sistemul de irigatii, ar trebui organizata o licitatie publica de achizitie a respectivelor servicii, care ar fi gata peste cel putin doua luni de asteptare, iar caietul de sarcini pentru aceasta este in curs de pregatitre. Pe fondul acestei proceduri dificile de reparare, pentru anul acesta se anunta o noua criza de apa.

Directorul general al Administratiei Nationale Imbunatatiri Funciare, Nicolae Maracine, spune ca situatia nu este grava, sistemul de irigatii fiind functional pentru 80% din suprafata contractata. Numai ca aceasta suprafata este de numai 480 de hectare, reprezentand 40% din cele 1,2 milioane de hectare pe care le-am putea iriga.

Reparatii in regim de urgenta

Nicolae Maracine explica situatia prin dezinteresul fermierilor de a realiza contracte de irigare si de a plati avansul de 20%. In lipsa contractelor ferme, autoritatile nu pot demara procedeul de reparare pentru restul de 60% din sistem. De asemenea, problemele existente la instalatiile care deservesc suprafata contractata vor fi rezolvate curand.

„Deja la Ministerul Agriculturii s-a elaborat o ordonanta de urgenta care sa aiba aplicabilitate doua luni, de negociere directa cu o singura sursa, care sigur va fi Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare. Din cate stiu, eu acum se inainteaza la guvern", spune Nicolae Maracine. Iar intarzierea de acum a fost cauzata chiar de cei care se plang.

Anul trecut, fermierii au cerut la guvern amanarea termenului de incheiere a contractelor pentru irigare, de la sfarsitul lunii septembrie la 31 ianuarie, motivand lipsa banilor. Abia dupa aceasta data s-a cunoscut suprafata de irigat si s-a demarat realizarea caietului de sarcini pentru repararea sistemului. Anul acesta a fost anuntat la fel de secetos ca 2007.

Fermierii spun ca efectele secetei se simt deja, iar daca nu se trece rapid la irigat, vor exista pierderi atat pentru culturile semanate in toamna, cat si pentru cele de acum. Anul trecut, au fost afectate de seceta 70% din culturile agricole.

Ministerul Agriculturii a acordat despagubiri de 70% din valoarea pierderilor pentru cei ale caror culturi au fost afectate in proportie mai mare de 30%. Numai ca despagubirile nu au mers catre toti fermierii, caci oficialii de la Agricultura au impus o serie de conditii. Printre acestea, s-au numarat asigurarea suprafetelor respective si dovada faptului ca pentru terenul pe care se afla cultura calamitata nu existau posibilitati de irigare.

Pentru mai multe informatii legate de afaceri, imobiliare, media si advertising, economie si finante aboneaza-te la Newsletter-ul Financiar Acasa.ro


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea