Financiar

#ransomware #atac informatic #Astra Asigurari #astra

O mare firma de asigurari, victima unui atac informatic. Detine milioane de clienti!

Baza de date a Astra Asigurari,  asigurator in faliment, administrata in prezent de lichidatorul judiciar, KPMG, a fost atacata cu un virus de tip ransomware.

Potrivit Profit.ro, lichidatorul judiciar sustine ca, pe 6 octombrie, atacatorii au restrictionat, prin criptare, accesul la datele privind compania de asigurari aflata in lichidare. Este vorba de milioane de dosare de dauna si de contracte de asigurare care contin inclusiv datele personale ale clientilor Astra. Atunci cand a intrat in faliment, in aprilie anul trecut, Astra avea in portofoliu circa 2 milioane de contracte de asigurare.

„In cursul zilei de 6 octombrie 2017 a avut loc un incident informatic, reprezentat de un virus de tip “cryptolocker/ ransomware”, care a afectat sistemele informatice ale ASTRA SA (in faliment). Incidentul a fost initial sesizat de echipa IT a companiei, care a luat imediat masurile de oprire a sistemelor, de deconectare de la internet si anuntarea reprezentantilor KPMG Restructuring SPRL, lichidatorul desemnat in procedura de faliment (KPMG). KPMG a luat masura sesizarii organelor abilitate, respectiv Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice -DCCO – IGPR si Centrul National de Raspuns la Incidente Informatice - CERT.RO, cu privire la situatia creata si, in acelasi timp, au informat ASF si FGA cu privire la primele masuri luate”, a declarat Speranta Munteanu, partener KPMG Restructuring.

Atacatorii au cerut o rascumparare pentru a reda accesul la baza de date - intre 15.000 si 25.000 de dolari pentru fiecare server, platiti in bitcoin. Pana la acest moment nu sunt indicii ca datele cu caracter personal ale clientilor Astra au fost divulgate catre persoane neautorizate. Lichidatorul KPMG a apelat la KPMG Cyber Security Services si la o mare firma straina specializata in securiotate online.

"Intr-adevar am primit solicitare in data de 6 octombrie. Era vorba de un ransomware care, conform informatiilor celor de la KPMG si Astra Asigurari ar fi afectat in intregime baza de date a asiguratorului. Nu stim ce fel de informatii au fost criptate. In momentul de fata nu pot spune mai multe pentru ca aceeasi semnalare a fost transmisa si catre Politie si atunci Politia are coordonarea cazului pentru ca masurile pe care le pot lua sunt unele care tin de probe si modul in care se culeg probele", a declarat Mircea Grigoras, directorul general al CERT-RO, pentru HotNews.ro. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea