Financiar

O frana brusca a economiei ne-ar costa 8,8 miliarde de dolari

Scenariul unei incetiniri bruste a cresterii economice plaseaza Romania intre tarile cu risc mediu la scaderea ratingului de tara de catre agentia de evaluare Moody’s. Ungaria si statele baltice stau mai prost ca noi.
 

Statele emergente din Europa, printre care si Romania, au acumulat tensiuni macroeconomice din cauza cresterii economice rapide din ultimul timp, crestere insotita de deficite externe majorate si scumpirea activelor. Agentia de rating Moody’s a evaluat rezistenta la o incetinire brusca a cresterii economice pentru toate cele 11 economii emergente din Europa identificand gradul de risc pentru urmatoarele 12-18 luni.

Analistii au identificat trei grupe de tari, in functie de impactul potential al unei eventuale "aterizari dure" asupra ratingurilor de tara, cu risc redus, moderat si ridicat. Termenul de " aterizare dura" (hard landing) se refera la intrarea in recesiune a unei economii dupa o perioada de expansiune puternica, situatie generata de implementarea unor politici fiscale sau monetare mai restrictive decat cele necesare.

“Probabilitatea unui scenariu de tip «aterizare fortata» (hard landing) a crescut in urma recentelor turbulente de pe pietele mondiale de capital. Un deficit de cont curent sustinut poate exista numai in simbioza cu influxuri de capital. O diminuare abrupta a intrarilor de capital in cele 11 economii ar forta ajustari economice care ar putea sa se dovedeasca dificile”, apreciaza agentia de rating.

Romania este inclusa in raportul Moody’s alaturi de Polonia si Croatia in grupa de risc mediu. "Al doilea grup de tari, format din Romania, Polonia si Croatia, se afla intr-o situatia financiara moderata. Aceste state s-ar putea confrunta cu cresteri medii sau mari ale datoriei publice, in special in cazul scenariului de aterizare dura.

Potrivit raportului, datoriile scadente in urmatoarele 12 luni ale Romaniei se ridica la 5,1 miliarde de dolari. In cazul unui scenariu moderat de "aterizare dura", Romania va avea nevoie de finantari noi de 8,8 miliarde de dolari, in timp ce intr-un scenariu grav va necesita 12,7 miliarde de dolari.

Analistii sunt de parere ca o parte dintre aceste fonduri ar putea fi obtinute de pe piata de capital , insa avertizeaza ca intr-o situatie de criza este greu de stabilit cum vor reactiona aceste piete, finantarea putand fi chiar imposibil de gasit. Economistii noteaza totusi ca un astfel de scenariu, in care finantarea nu poate fi obtinuta, este improbabil.

Ungaria si statele baltice Letonia si Lituania sunt statele emergente din Europa cele mai supuse riscului unei revizuiri in scadere a ratingului suveran in cazul in care economiile lor vor suferi un scenariu de tip “aterizare fortata”. La polul opus, Islanda, Estonia, Bulgaria, Kazahstan si Cehia au o soliditate financiara excelenta pentru nivelurile lor de rating si ar trebui sa reziste chiar si in situatia unui nivel mai mare de stres macroeconomic.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea