Financiar

Noua lege a locuintelor nu va opri cresterea chiriilor

Noua lege care vizeaza contractele de inchiriere va afecta piata locuintelor destinate clasei inferioare prin majorarea preturilor. Acest lucru nu se va intåmpla si pe segmentul de lux, iar legislatia nu va putea elimina practicile de inchiriere la negru.

Specialistii din sectorul imobiliar considera ca vor exista proprietari sau chiriasi care nu vor respecta legislatia. “Legea vizeaza in primul rand piata locuintelor destinate clasei inferioare si medii, respectiv proprietati care se inchiriaza sub 500 euro. Autoritatile spera sa controleze aceasta piata printr-o lege care sa protejeze chiriasul, dupa modelul practicat in Uniunea Europeana.

Chiar si asa, portite de scapare se pot crea ca si pana acum, prin inchirierea la negru, in urma unei intelegeri explicite sau tacite intre proprietar si chirias“, ne-a declarat Corina Toma, directorul EuroMetropola.

La randul lor, specialistii in domeniu considera ca pe segmentul de lux care vizeaza locuintele intre 2.000 si 8.000 euro lunar nu se asteapta o crestere a chiriilor, normele prevazute in proiectul legislativ aplican-du-se deja. “O astfel de majorare este insa de asteptat pe segmentul inchirierilor de apartamente in blocurile normale, in tranzactiile realizate intre persoanele fizice”, au precizat reprezentantii agentiei de consultanta imobiliara ESOP . 

Ministerul Dezvoltarii , Lucrarilor Publice si Locuintei a publicat la inceputul lunii martie pachetul legislativ privind fondul locativ, una dintre legi facand referire la contractul de inchiriere a locuintei. Astfel, durata contractului va fi de minimum un an, cu posibilitatea de prelungire , iar nivelul chiriei va fi stabilit prin negociere intre proprietar si chirias. Legea ar putea intra in vigoare in toamna aceastui an.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea