Financiar

#miliardari #detinuti #inchisoare

Miliardarii din spatele gratiilor

Au invartit sau inca invart milioane de dolari, insa norocul li s-a intors si au ajuns sa aiba probleme cu justitia. Revista Forbes USA a alcatuit o lista cu bogatasii care se afla in prezent dupa gratii sau sunt urmariti de politie. In continuare, va prezentam cele mai importante nume din lista.

Mihail Khodorkovski

Rusia - inchis

Khodorkovski ( foto ), fost presedinte al gigantului petrolier Yukos, a fost cel mai bogat om din Rusia, cu o valoare neta de 15 miliarde de dolari. In octombrie 2003, insa, Kremlinul a ordonat arestarea sa sub acuzatia de delapidare. Khodorkovski si acumulat averea in anii '90, din servicii bancare si la bursa, insa stilul sau vocal si critic la adresa lui Vladimir Putin a facut ca acesta sa-si piarda imperiul financiar si libertatea. In prezent, se judeca cu statul rus, sustinandu-si nevinovatia, scrie Forbes.

Platon Lebedev

Rusia - inchis

Lebedev a fost partenerul de afaceri al lui Khodorkovsky si a fost arestat cu patru luni inaintea acestuia. La fel ca Khodorkovski, a fost acuzat de delapidare si se afla in continuare in arest, fiind la al doilea proces, in care incearca sa isi sustina nevinovatia.

Wong Kwong Yu

China - inchis

La un moment dat, Wong Kwong Yu era cel mai bogat om din China, in 2008 averea sa fiind estimata la 2,7 miliarde de dolari. Wong Kwong Yu a fost condamnat de curand la 14 ani de inchisoare, dupa ce a fost gasit vinovat de " afaceri ilegale " si de mituirea unor oficiali chinezi.

R. Allen Stanford

SUA - inchis

Stanford, proprietar al bancii care ii purta numele, valora 2,2 miliarde de dolari si se lauda ca guvernul din Antigua si Barbuda l-ar fi innobilat si ca ar fi investit 100 milioane de dolari intr-o liga de cricket din Caraibe. Afaceristul a fost acuzat ca a implementat o schema de tip piramidal prin intermediul bancii sale. In prezent se afla in spatele gratiilor, asteptandu-si procesul din 2011.

Calisto Tanzi

Italy - a pierdut apelul, condamnat

Tanzi este fondatorul Parmalat , compania care a fost cel mai mare producator independent de lactate din lume. Italianul este acuzat de fraudarea propriei companii si de incercarea de a o duce spre faliment. In 2008, dupa un proces care a durat trei ani, Tanzi a fost condamnat la 10 ani de inchisoare. Tanzi a facut apel, insa acesta a fost respins in mai. In decembrie 2009, politia italiana i-a perchezitionat casa si a confiscat lucrari de arta in valoare de peste 100 milioane de dolari. Intre timp, Parmalat a iesit din faliment si este din nou listata la bursa din Milano.

thaksin shinawatra

Tailanda - fugar condamnat

Fostul prim ministru miliardar al Tailandei fuge in prezent de autoritati, pe numele sau fiind emis un mandat de arestare. Thaksin Shinawatra este acuzat de terorism, pentru ca ar fi condus factiunea Camasilor Rosii in luptele de strada din Bangkok, care au durat doua luni si s-au soldat cu 88 de morti.  Thaksin neaga acuzatiile, spunand ca sunt bazate pe dovezi false. Fostul prim-ministru a fost inlaturat in 2006, in urma unei lovituri, iar de atunci traieste in exil. Autoritatile i-au inghetat active in valoare de oeste 2 miliarde de dolari, iar daca va fi prins, ar putea primi pedeapsa capitala. 

Joaquim Guzman Loera

Mexico - fugar condamnat

Loera este cel mai cautat om din mexic. Sef al cartelului Sinaloa, unul dintre cei mai mari furnizori de droguri pentru Statele Unite, el a adunat o avere de peste un miliar de dolari din droguri si violenta. Loera a fost arestat in Mexic pentru crima si trafic de droguri in 1993, insa a evadat opt ani mai tarziu. Se presupune ca Joaquim Guzman Loera, poreclit "El Chapo", a facut din inchisoare livrari impresionante de droguri, iar in prezent pe capul sau este pusa o recompensa de 5 milioane de dolari.

Kemal Uzan si fiii sai

Turcia - fugari

Cem Uzan, fiul lui Kemal, un fost miliardar turc, a fost condamnat in aprilie pentru mai multe fapte, inclusiv frauda si dare de mita. Atat tatal sau, cat si fratele sau, Hakan, sunt suspecti. Se presupune ca Cem Uzan s-ar ascunde in Franta de sentinta de 23 de ani de inchisoare. Familia Uzan a iesit din lista miliardarilor in 2004, cand guvernul de la Ankara a confiscat 200 de companii pe care le detinea, in incercarea de a recupera o datorie de aproape 6 miliarde de dolari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea