Financiar

Media scumpirilor va ramane deasupra tintei BNR

Dobanda-cheie urca din nou, pentru ca nu se intrevad semne de temperare a inflatiei in urmatoarele luni.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, ieri, sa majoreze - pentru a cincea oara consecutiv - dobanda de politica monetara, pana la nivelul de 9,75% pe an. Masura este justificata de conducerea BNR printr-un scenariu care prevede „situarea temporara, in urmatoarele luni, a ratei inflatiei peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei".

Media anuala a scumpirilor – rata inflatiei – a crescut la nivelul de 8,63% in luna martie 2008, fata de 6,57% in decembrie 2007. Cresterea s-a datorat, potrivit bancii centrale, efectelor cumulate rezultate din „persistenta si amplitudinea socurilor de natura ofertei, cresterea presiunilor din partea excesului de cerere, deprecierea monedei nationale si deteriorarea anticipatiilor privind inflatia".

Impactul inflationist generat de factorii ofertei a fost accentuat de „mentinerea presiunilor exercitate de majorarea substantiala a veniturilor si de continuarea expansiunii accelerate a creditului acordat sectorului privat", a comunicat Consiliul de Administratie al BNR, in urma sedintei de ieri.

Riscurile prevazute in iarna se pot accentua

Conducerea bancii centrale a mai remarcat „cresterea rapida a inflatiei de baza CORE2 ajustate", calculata in conditiile eliminarii impactului preturilor administrate si al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili), precum si a taxei pe viciu.

Acest indicator – cel mai sensibil, potrivit calculelor expertilor de la BNR – si-a continuat trendul ascendent, atingand nivelul de 6,81% in luna martie 2008 fata de 5,45% in luna decembrie 2007. In consecinta, avand in vedere evolutiile recente si perspectivele macroeconomice, CA al BNR a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara de la 9,5% pe an la nivelul de 9,75%. Altfel spus, principalul instrument aflat la indemana bancii centrale pentru stapanirea cresterii preturilor – dobanda-cheie – a fost activat din nou, pentru a cincea oara consecutiv.

In fine, BNR intrevede „riscuri similare celor din prognoza anterioara", cu mentiunea ca acestea „pot fi accentuate de incertitudinile crescute ce afecteaza mediul economic international".

Noi masuri de politica monetara


Reducerea scadentei pentru operatiunile de atragere de depozite de la doua saptamani la o saptamana;

Rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se majoreaza la nivelul de 5,75% pe an, de la 2%;

Rata dobanzii pentru facilitatea de credit ( Lombard ) va fi de 13,75% pe an, fata de 12%;

Majorarea ratei dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei de la 18% la 20,5% pe an, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2008.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea