Financiar

#lege #codul bunelor practici #retail

Marii retaileri boicoteaza Codul bunelor practici

Marii retaileri boicoteaza Codul bunelor practici , aprobat in Parlament, si spera ca presedintele Traian Basescu sa opreasca legea care le-ar taia din profituri.

Cei mai mari retaileri din Romania se declara impotriva adoptarii Codului Bunelor Practici care ar elimina mai multe practici considerate imorale de producatorii locali de alimente.

"Actul politic in sine dovedeste ires­pon­sabilitate si nepricepere din partea factorului politic si a grupurilor de presiune care au militat pentru adoptarea textului de lege in aceasta forma", se arata in Nota de atitudine a asociatiei retailerilor din Romania.

Retailerii, in frunte cu Carrefour, care detine cel mai mare lant de hipermarketuri din Romania, sustin ca legea va afecta consumatorii finali. Prin faptul ca  "va deteriora climatul concurential al pietei produselor alimentare", ei sustin ca pretul la alimente va creste.

Daca legea nu va fi oprita, comerciantii ameninta ca vor renunta la furnizorii interni si vor creste cantitatea de importuri. Carrefour preconizeaza ca in 2010, 10% dintre vanzari vor fi constituite din produse marca proprie , cele mai multe dintre ele fiind importate.

Cauza lanturilor de hipermarketuri cu capital francez (Carrefour, Auchan) a fost sustinuta si la Bruxelles de europarlamentari din Franta, pentru a pastra avantajele competitionale ale acestora in Romania.

Legea a fost insa votata in parlament de toate partidele, iar Valeriu Tabara , presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, se declara suprins de reactia intaziata a retailerilor, dupa un an de discutii asupra Codului.

"Nu a venit nimeni la Parlament, nu am primit nici un semnal de la comercianti, astfel ca am dat drumul la proiect ca sa fie adoptat", a declarat Tabara pentru Ziua.

Intrebat ce parere are despre presiunile comerciantilor pentru abandonarea legii. "Nu mergem cu chestiuni de santaj. Cred ca in Romania mai sunt institutii care pot reactiona la astfel de lucruri", a incheiat deputatul.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea