Financiar

#mancare #preturi #scumpiri #alimente

Mancarea se scumpeste dramatic la nivel mondial in 2011

Analistii financiari preconizeaza ca in 2011 toate produsele agricole vor continua sa se scumpeasca. Anul acesta, graul, porumbul, rapita, cafeaua, zaharul, cauciucul, cacaoa, bumbacul, soia si orezul au atins preturi record insa specialistii afirma ca si in 2011 acestea vor continua sa se scumpeasca.


Cresterea preturilor la multe dintre produsele agricole s-a accelerat chiar din luna decembrie.

La jumatatea saptamanii, pe piaţa la termen din Chicago, bumbacul cu livrare in luna martie a ajuns la cea mai ridicată cotatie din istorie - 159 centi livra- 450 g , potrivit money.ro. Pretul s-a dublat in mai putin de un an.

In aceeasi zi si zaharul cu acelasi era cotat la cel mai inalt nivel din ultimii 29 de ani - 33,65 centi livra, inregistrand o crestere de peste 50% în ultimele 12 luni.

De asemenea, cotatia pentru cafeaua arabica a ajuns la 220 centi livra, cea mai mare cotatie din ultimii 13 ani.

Seceta care a lovit Rusia, vara trecuta a avut consecinte directe asupra cotatiilor la grau. La Paris, graul cu livrare in ianuarie s-a apropiat de cotatia record de 261 euro pe tona, de acum doi ani, preţurile crescand cu 70% de la inceputul anului. Porumbul s-a scumpit cu 46%, soia cu 28%.

In Estul Australiei a plouat masiv in ultimul timp, cu efecte directe asupra recoltelor de grau sau zahar, regimul pluviuometric s-a schimbat semnificativ si in Pakistan sau India, in timp ce seceta afecteaza America de Sud.

La oscilatiile climatice se adauga si cererea mereu crescanda, despre care sunt temeri ca nu poate fi sustinuta mereu de productie, crestere manifestata mai ales de China, de patru ori mai mare decat cea a Europei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea