Financiar

#liviu voinea #interviu #imprumut #fmi

Liviu Voinea (GEA): Romania va avea nevoie de un nou imprumut FMI

"N-ar fi o drama daca am avea nevoie doar un imprumut care sa permita plata acestui imprumut sau o amanare a platii, diverse artificii care sa se refere la o modalitate de amanare a platii pentru actualul imprumut. Din pacate noi avem nevoie de un imprumut pentru a-l plati pe actualul si de alt imprumut pentru a acoperi restul deficitului din economie" a declarat Liviu Voinea , Director Executiv GEA, intr-un interviu pentru Bloombiz.ro.

Daca se umbla la taierea sumelor consumate de aparatul bugetar se rezolva problemele economiei?

Nu, pentru ca in primul rand aceasta criza nu este determinata de sectorul public. In mod fundamental noi am plecat de la o criza a deficitului de cont curent determinata de consumul excesiv al sectorului privat.

Sectorul privat are 70% din economie. Reducand deficitele din sectorul public se obtine o capacitate de a face fata pe termen scurt acoperirii unor chetuieli, insa nu se realizeaza masuri proactive care sa stimuleze reluarea cresterii economice in sectorul privat.

De altfel, are loc efectul contrar. Reducerile de personal, de salarii, de pensii, de cheltuieli din sectorul public au pe termen scurt efectul de adancire a recesiunii fiindca scad si veniturile la buget, scade si consumul celor care incaseaza mai putini bani.

Sunt genul de masuri monetariste care te ajuta sa treci de la o luna la alta cu cheltuielile bugetare dar nu te ajuta sa iesi din criza.

Nici una din tarile care au primit ajutor de la FMI nu a iesit inca din criza.

Tarile care au putut sa iasa din criza sunt tarile care au avut masuri proactive si au stimulat economia. Noi, prin insasi natura acordului cu Fondul, nu avem bani sa facem astfel de masuri. Abia avem bani sa trecem strada de la o luna la alta.

Avem un somaj inca mic, aceasta cifra de 8,4% nu include personalul care trebuie sa plece din sectorul bugetar si care va pleca.

(citeste continuarea pe Bloombiz.ro)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea