Financiar

Leul, tot mai "tare" inainte de sarbatori

Guvernatorul Mugur Isarescu este multumit de evolutia cursului leu-euro, care a revenit la nivelurile din februarie. Dupa o depreciere in viteza, moneda nationala da usoare semne de revenire.

Pe fond, datele macroeconomice interne nu s-au imbunatatit. Contextul international e la fel de cenusiu. Cu toate acestea, leul este mai intarit, dupa ultima saptamana. O mana de ajutor ii mai dau dobanzile BNR, banii trimisi de muncitorii romani din strainatate sau chiar nevoia de lichiditate pentru apropiatele prime de sarbatori .

Pentru cei care asteapta cu infrigurare ziua de plata a ratelor la imprumuturile in euro, saptamana trecuta a inceput bine. Banca Nationala (BNR) a afisat, luni, un curs de referinta de 3,6949 lei/euro, in scadere cu 1,96 bani fata de ultima raportare.

De notat ca BNR a atras luni 630 milioane lei, in depozite cu scadenta la doua saptamani, la o dobanda de 9,5%. Cu o saptamana inainte, Banca Centrala "scotea" din piata peste 2 miliarde de lei. Dobanzile relativ ridicate din piata monetara isi spun cuvantul, si vineri, referinta BNR (cursul valabil astazi) a ajuns la 3,6130 lei/euro, un nou nivel minim al ultimelor doua luni (ultimul curs apropiat s-a inregistrat pe 4 februarie, 3,6095 lei/euro).

Leul incepe sa aiba cautare, in conditiile in care, in general, odata cu apropierea sarbatorilor, cresc sumele trimise acasa de muncitorii din strainatate. (Sumele s-ar putea insa sa nu fie la nivelul anilor precedenti, in conditiile in care, in Spania si Italia, unde lucreaza cei mai multi romani, economiile nu o duc, oficial, bine).

In aceasta perioada, companiile au nevoie de mai multi lei pentru primele acordate. De asemenea, spre sfarsitul lunii, vine termenul pana la care agentii economici trebuie sa inchida platile pentru impozitul pe profit.
Cuvantul de ordine ramane„ volatilitate "

Pe termen ceva mai lung, pronosticurile, depind mult de contextul international. Vineri, spre exemplu, dupa anuntarea nivelului de referinta, totusi leul a mai pierdut ceva puncte: spre finalul sedintei interbancare, a revenit spre nivelul de 3,63 lei/euro.

Analistii au pus aceasta modificare pe seama stirilor venite de pe pietele externe. In SUA, spre exemplu, increderea consumatorilor a scazut, in aprilie, la minimul ultimilor 26 de ani. Perspectiva recesiunii in SUA a fost receptata imediat in Europa, unde actiunile companiilor au incheiat vineri a patra sedinta consecutiva de scadere.

Investitorii raman in continuare nervosi si reticenti la tot ce aduce a risc. Chiar daca in Romania dobanzile pot fi considerate atractive, economia este vulnerabila. Agentia de evaluare Fitch a prezentat, lunea trecuta, un raport care incadra Romania in cea mai ridicata categorie, in ceea ce priveste vulnerabilitatea la potentiale riscuri sistemice.

Tot saptamana trecuta, FMI anunta ca inflatia ar putea depasi 6% la sfarsitul anului. Un context care, vorba guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, pune problema „daca Romania era pregatita pentru convertibilitatea totala a cursului de schimb in momentul in care a adoptat-o".

O intrebare tardiva. Acum ne putem multumi cu declaratia ca „volatilitatea din ultima vreme a reprezentat o corectie, bine-venita pentru economie din perspectiva deficitului de cont curent", dupa cum a precizat acelasi guvernator.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea