Financiar

Leul se reincarca pe o piata mai calma

Dupa sedinta furtunoasa de luni, in care cursul euro a sarit cu 5 bani, ieri piata valutara a fost mai calma pentru leu, inregistrand aprecieri atat fata de euro, cat si fata de dolar, evolutie identica cu a celorlalte monede din regiune, speculatorii revenind pe pietele emergente datorita marcarii profiturilor obtinute pe paritatea euro/dolar si in asteptarea deciziilor de politica monetara ale bancii centrale americane (Fed).

Cursul mediu al euro a coborat de la 3,7608 la 3,7418 lei, pe o piata unde deschiderea s-a realizat in jurul pragului de 3,73 lei, nivel care a reprezentat "firul rosu" al sedintei, avand in vedere ca tranzactiile au fost realizate in culoarul 3,7280 - 3,7420 lei, iar in jurul orei 16:00 cotatiile erau de 3,7260 - 3,73 lei. Cursul dolarului a atins un nou minim al primelor trei luni din acest an, el coborand de la 2,3844 la 2,3662 lei.

Pe piata monetara dobanzile overnight au scazut sub nivelul celei de politica monetara a bancii centrale, fiind de 7,7 - 8,2% fata de 9%, dupa ce BNR a atras ieri 2,67 miliarde lei de la 15 banci, in depozite cu scadenta pe 25 martie, la o dobanda de 9%. La randul lor, dobanzile la o saptamana au scazut la 8,6 - 9,1%, pe cand cele la o luna se mentin in jurul pragului de 10%. Pe pietele internationale paritatea euro/dolar a coborat de la maximul istoric de 1,5905 dolari, atins luni dimineata pe pietele asiatice, la 1,5715 - 1,5831 dolari. Aprecierea monedei americane este consecinta atat a marcarii profiturilor, dupa varful de luni, cat si a faptului ca investitorii asteptau deciziile Fed privind dobanda de politica monetara, pe care analistii o vad scazuta cu un punct procentual, de la 3 la 2%.

Asteptarile ca Fed sa coboare dobanda s-au accentuat dupa ce JP Morgan a anuntat ca va cumpara concurentul sau Bear Stearns pentru suma foarte redusa de 2 dolari/actiune, aceasta reprezentand o noua victima a crizei " subprime ".

 

Pentru mai multe informatii legate de economie aboneaza-te la Newsletter-ul Financiar Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea