Financiar

Leul nu mai asculta de dobinda BNR

Cursul leului nu mai reactioneaza la majorarile de dobinda de politica monetara operate de Banca Nationala a Romaniei. Paritatea euro/leu nu mai este influentata decisiv de modificarea dobinzii-cheie de catre BNR.

Desi, de la reluarea majorarilor ratei de dobinda de politica monetara de catre Banca Nationala a Romaniei, nivelul acesteia a crescut cu 2,5 puncte procentuale, respectiv de la 7 la 9,5% in prezent, cursul de schimb euro/leu a continuat sa se modifice in favoarea valutei. Evolutia paritatii monedei nationale a mentinut leul pe o tendinta de depreciere.

De la prima majorare a dobinzii de catre BNR, de la 1 noiembrie 2007, cind aceasta a crescut cu jumatate de punct procentual, euro a evoluat de la nivelul mediu, de 3,3157 lei, la peste 3,7 lei in prezent, ceea ce inseamna ca leul a pierdut in aceasta perioada, in care dobinda a fost majorata de trei ori consecutiv, circa 4.000 de lei vechi in raport cu euro. Publicitate
 
 In mod normal, majorarile de dobinda conduc la aprecierea monedei nationale respective pentru ca aceasta devine mai atractiva pentru investitori.

Explicatia acestui aparent paradox, adica a lipsei de apreciere a leului in fata valutei, este data de criza mondiala de lichiditati, ceea ce i-a determinat pe aceiasi investitori straini care au condus anterior la aprecierea puternica a leului sa fie mult mai reticenti. „Cresterea ratei dobinzii (necesara pentru a combate inflatia majorata) nu genereaza o apreciere a monedei nationale si ca atare nu afecteaza suplimentar dezechilibrul extern“, a declarat pentru Cotidianul Valentin Lazea , economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei.

Pe termen scurt, aversiunea la risc a investitorilor straini determinata de turbulentele financiare internationale este benefica pentru macroeconomia Romaniei. Conjunctura face ca BNR sa-si permita simultan sa majoreze dobinda, fapt ce incurajeaza economisirea si actioneaza pentru dezinflatie , fara ca importurile sa fie stimulate suplimentar de o apreciere a leului.

Deficitul de cont curent, ale carui dimensiuni ingrijoreaza prin prisma finantarii, finantare care devine din ce in ce mai problematica pe termen lung, a cunoscut, gratie deprecierii, o reducere a ritmului de crestere. Ritmul de crestere al importurilor (care devin mai costisitoare cind leul se depreciaza) a fost devansat incepind cu decembrie de cel al exporturilor. Pe de alta parte, o depreciere in continuare a monedei nationale ar avea consecinte negative asupra inflatiei, analistii din Romania apreciind cursul de schimb ca principala ancora pentru stabilitatea preturilor.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea