Financiar

#valentin lazea bnr #banca nationala estimari #crestere economica romania #criza financiara economica

Lazea: Daca in 2009 economia Romaniei nu creste, nu va creste in nici o tara din UE

Economia Romaniei va continua sa creasca in 2009, fiind favorizata fata de alte state din UE, de resursele energetice, de ponderea scazuta a exporturilor si creditelor in PIB si de faptul ca nu are un regim de curs fix, a spus economistul -sef al BNR, Valentin Lazea .

"Vom avea crestere economica. Daca Romania nu va creste, inseamna ca nimeni nu va creste in Europa. Primul argument este ca nu avem regim de curs fix, astfel ca, intr-o mare masura, socurile externe sunt preluate de economia nominala, nu de cea reala, asa cum se intampla in cazul statelor care au currency board (regim de curs fix, n.r)", a explicat Lazea, citat de NewsIn.

El a spus ca, in al doilea rand, independenta in materie de resurse energetice a Romaniei este un alt factor favorabil. "Romania este un mic importator de energie, alaturi de Polonia. Fata de bulgari, sarbi, croati, s-a vazut ca nu am fost afectati de criza energetica ", a mai spus economistul-sef al BNR.

Al treilea argument mentionat de Lazea este ponderea scazuta a exporturilor in produsul intern brut (PIB), iar al patrulea, nivelul redus al creditului in PIB in cazul Romaniei. "Raportul exporturi/PIB este, in cazul Romaniei, de 25%, fata de 70, 80, 90% in alte cazuri, precum Cehia sau Slovacia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea