Financiar

#locuinte #banci #imobiliare

Lazea: Acum este timpul relansarii bancilor pentru locuinte

Acum este cel mai bun moment pentru relansarea sistemelor germane si austriece de tipul "sparkasse", intrucat acestea finanteaza achizitia de locuinte ieftin, a spus, miercuri, Economistul -Sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea , citat de NewsIn.

"Oamenii isi pot permite acest sistem, care este mai ieftin", a spus Lazea, mentionand ca face aceste declaratii in nume propriu, ele nereprezentand opinia BNR.

Sistemul "sparkasse", sau al bancilor pentru locuinte, presupune economisirea unei sume ce reprezinta ulterior avansul in cazul achizitiei unei locuinte, pe termen mediu , si apoi creditarea restului necesar din partea bancii.

In Romania sunt active doua institutii de economisire - creditare , apartinand grupurilor Erste BCR si Raiffeisen.

Sistemul de economisire-creditare a avut succes moderat de la lasarea sa in Romania, clauzele sale presupunand efectuarea unor economii timp de mai multi ani inainte de a primi credit, si cu dobanzi reglemetate care au cazut, la un moment dat, sub media depozitelor din piata.

In criza, insa, numarul clientilor a crescut de la aproximativ 110 mii la finalul anului 2007, si 150 de mii, in 2008, la 264 de mii la finalul lui 2009, el fiind estimat la 400 de mii pentru finalul acestui an.

Statul a oferit o prima fixa, in crestere, celor care au apelat la sistemul de economisire-creditare, iar nivelul acesteia a avansat de la maximum 15% din suma economisita sau maximum 150 de euro (pana la sfirsitul 2008) la 25% sau maximum 250 de euro (din 2009) anual.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea