Financiar

#credite si leasing #imprumuturi #dobanda

Isarescu: Romanii ar trebui sa se imprumute pana la maximum 30% din venituri

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu ii sfatuieste pe romani sa imprumute de la banci doar jumatate din cat ar putea sa dea inapoi cu usurinta, aceasta fiind o regula de prudentialitate inca de la aparitia BNR, informeaza NewsIn.

In conditiile in care majoritatea bancilor accepta un grad maxim de indatorare de circa 60%, ar fi indicat, potrivit declaratiei guvernatorului, ca romanii sa se imprumute la 30% din venituri.

De asemenea, directorul general al ING Bank , Misu Negritoiu , recomanda prudenta, chiar daca gradul de indatorare este mai mic decat in alte state occidentale.

In prezent, bancile cer un avans minim de 25-30%, iar gradul de indatorare se limiteaza la 60-70%.

"Cultural vorbind, guvernatorul are dreptate, pentru ca orice roman se gadeste sa nu se imprumute peste masura", spune Negritoiu .

El a explicat ca daca toate cheltuielile zilnice isi mananca 50% din venituri, nu este indicat sa te indatorezi cu inca 50%.

Intrebat daca bancile se uita la un potential client in functie de sectorul in care lucreaza, Negritoiu a raspuns ca o banca se uita mai degraba la soliditatea veniturilor si la perspectivele de a-si mentine locul de munca.

In privinta bugetarilor, seful ING Bank apreciaza ca acestia ar trebui sa se uite de doua ori inainte de a lua un credit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea