Financiar

#investitii #economie #capital

Investitiile in economie, cu 29% mai mici in 2009

Investitiile in economia Romaniei au scazut in 2009 cu 29,1% fata de 2008, la 62,508 miliarde lei (14,75 miliarde euro), arata datele Institutului National de Statistica. Diminuarea s-a produs mai ales ca urmare a scaderii drastice a investitiilor in utilaje.

Investitiile in utilaje, inclusiv mijloace de transport , au coborat cu 44,5% fata de 2008, la 23,35 miliarde lei. Ponderea investitiilor in utilaje in structura totala a investitiilor a scazut si ea anul trecut cu 9,4% fata de 2008, la 37,4%.

Investitiile in lucrari de constructii noi s-au micsorat cu 13,8%, la 33,37 miliarde lei, iar investitiile cu alte cheltuieli au scazut cu 25,3%, la 5,78 miliarde lei. Ponderea investitiilor in lucrarile de constructii noi in totalul investitiilor a sporit cu 8,5 puncte procentuale, la 53,4%, iar cea a investitiilor in alte cheltuieli a sporit cu 0,9 puncte procentuale fata de 2008, la 9,2%.

Cele mai multe investitii au fost realizate anul trecut in comert si servicii - comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor - 42,6%, urmate de industrie (41,8%), si constructii (9,1%).

Investitiile in agricultura au cantarit 2,8% din totalul investitiilor, in timp ce investitiile in alte ramuri de activitate au reprezentat 3,7%.

Investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi , dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).

INS precizeaza ca in volumul investitiilor nete nu se cuprinde valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe care au mai fost inregistrate ca mijloace fixe la alte unitati din tara, valoarea aporturilor, sumele acordate in avans tertilor, precum si contravaloarea cumpararilor de obiective in curs de executie, inclusiv de natura lucrarilor geologice, considerandu-se investitii doar sumele cheltuite ulterior cumpararii lor, pentru continuarea procesului de investitii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea