Financiar

#inflatie #preturi #scumpiri

Inflatia anuala, de 7,58%, la maximul ultimilor doi ani

Preturile de consum au crescut usor, cu 0,23%, in august fata de iulie, iar rata anuala a inflatiei a urcat la 7,58%, cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani, reiese din datele Institutului National de Statistica (INS), precizeaza Mediafax.


Un nivel mai ridicat al inflatiei a fost inregistrat in august 2008, cand preturile au raportat o crestere anuala de 8,02%. 

In august 2010, preturile au urcat cu doar 0,23% fata de luna anterioara, cu mult sub avansul lunar inregistrat in iulie, cand majorarea TVA de la 19% la 24% a determinat o scumpire cu 2,58% a produselor, in special pentru tigari, fructe si legume si transportul prin CFR.

Pe componente, cresterea preturilor din august a fost determinata in mare parte de scumpirea produselor alimentare si a serviciilor, cu 0,38%, respectiv cu 0,41%. Preturile marfurilor alimentare au ramas practic nemodificate, inregistrand o crestere nesemnificativa, de 0,04%. 

In categoria marfurilor alimentare, cresteri de peste un punct procentual au fost inregistrate la legume si conserve de legume, care s-au scumpit cu 1,95%, la citrice si fructe meridionale, unde preturile au fost cu 1,7% mai mari si la oua, care s-au scumpit cu 1,3% fata de iulie. 

La polul opus, scaderi de peste un punct procentual au fost inregistrate la fructe proaspete, care s-au ieftinit cu 1,27%.

Pe segmentul servicii, modificari mai importante ale preturilor au avut loc la preturile pentru apa, canal si salubritate , care au crescut cu 2,51%, dar si pentru transportul urban, care s-a scumpit cu 1,2%. In categoria marfurilor nealimentare au avut loc modificari de preturi nesemnificative, in limita unui punct procentual.

Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (septembrie 2009 - august 2010) fata de precedentele 12 luni (septembrie 2008 - august 2009) determinata pe baza IPC, cat si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a fost de 5% in august.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit prognoza de inflatie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, dupa ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorarii TVA.

 

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: 6 sfaturi pentru a depasi plafonarea la job

Experti Cariera

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Schimba paradigma in cautarea unui job

Experti Cariera

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Se poate incepe si asa…

Experti Cariera

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Care sunt pasii pentru infiintarea firmei tale

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Aplicatii pentru prelucrarea de fotografii pe smartphone

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.