Financiar

In perioada mai-iulie va creste productia, dar vor creste si preturile

Activitatea din industria prelucratoare , constructii, comertul cu amanuntul si in sectorul de servicii, va creste in perioada mai-iulie, in raport cu cele trei luni anterioare. Vor creste si preturile din domeniile mentionate, dar intr-un ritm mai putin accentuat decat in primul trimestru din 2008, potrivit anchetei de conjunctura in randul managerilor de societati comerciale, realizata de Institutul National de Statistica.

Concluziile Institutului National de Statistica arata ca in sectorul industriei prelucratoare, managerii estimeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere a volumului productiei, atat pe total, cu un sold conjunctural de +21%, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Pe total industrie prelucratoare, numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 84% din opiniile exprimate. Preturile produselor industriale vor creste cu 29%, estimarea pentru cel de al treilea trimestru fiind in urcare fata de cel de al doilea trimestru din 2008.

Managerii considera ca in perioada mai-iulie, in activitatea de constructii se va inregistra o tendinta ascendenta a volumului productiei, corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi de 46 de procente.
Cresteri semnificative, pentru ambii indicatori , vor aparea la intreprinderile cu minim 500 salariati. Referitor la numarul de salariati, managerii preconizeaza o crestere de 26% ansamblul sectorului, dar si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica isi va mentine trendul pozitiv, cu un sold conjunctural de 40%, iar comenzile de marfuri adresate furnizorilor vor creste cu 25%. Angajatorii prognozeaza o usoara crestere a numarului de salariati din acest sector, in paralel cu majorarea preturilor de vanzare cu amanuntul .

In sectorul de servicii, situatia economica din ultimele trei luni a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Pe primul loc se situeaza intreprinderile foarte mari, cu 500 de salariati si peste, la care soldul conjunctural inregistrat este in urcare cu 47%, urmate de intreprinderile mijlocii cu un sold conjunctural de 25% si intreprinderile mici , cu mai putin de 50 de salariati cu un sold conjunctural de plus 24 procente.

Conform estimarilor din luna martie 2008, cifra de afaceri isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent, dar preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere de pana la 28%.  

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea