Financiar

#impozit case #impozit apartament #nou cod fiscal #taxe si impozite

Impozitul pe apartament, mai mare decat cel pe casa

Codul Fiscal care a intrat in vigoare in prima zi a anului aduce schimbari majore in ceea ce priveste impozitul pe locuinte. In premiera, vom plati un impozit mai mare daca stam la bloc decat daca am sta la casa.

Conform noului cod, se mareste valoarea impozabila si se modifica si modul de calcul al suprafetei pentru apartamentele de bloc.

“Suprafata utila rezultata din acte se actualizeaza cu un coeficient de majorare de 1,4 - 40% - fata de 2015, cand era 1,2 – 20%”, a explicat Adrian Benta, consultant fiscal citat de stirileprotv.ro. Acest coeficient stabileste practic un impozit pentru baza peretilor la bloc, care nu se pot masura exact la etajele superioare.

Pana anul acesta, peretii erau considerati - statistic - mai subtiri. Acum insa, la un apartament de 60 de metri patrati utili, suprafata impozabila creste de la 72 mp anul trecut la 84 mp anul acesta.  In majoritatea oraselor, cresterea impozitelor va fi mai mare pentru cei care locuiesc la bloc decat pentru cei care stau la casa. In Bucuresti, de exemplu, impozitul pentru apartamente se majoreaza cu 25%, in timp ce impozitul pentru case creste doar cu 7 procente.

Codul Fiscal stabileste cresterea valorii de impozitare la 1.000 de lei pe mp, dar da posibilitatea primariilor sa aleaga cota de impozit intre 0,08 si 0,2%. De cele mai multe ori, optiunile edililor sunt pentru limitele maxime prevazute de lege.

Mai nou, vom fi obligati sa platim impozit si pentru terenul ocupat de constructii, inclusiv pe cel de sub locuinte, nu doar pe curtea din jurul caseicare cresc si de 5-6 ori. Cele mai mari impozite pentru cladiri le vor avea, insa, firmele si persoanele fizice autorizate. La spatiile comerciale detinute de persoane fizice impozitul poate creste si de 25 de ori.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea