Financiar

Importam 80% din hrana, desi 60% din pamant ramane necultivat

Sindicatele si patronatele din agricultura si din industria alimentara au format o alianta a producatorilor. Ei vor elabora in perioada urmatoare un program de dezvoltare a agriculturii pe termen scurt, mediu si lung, numit “Alternativa Producatorilor”.

Principalul obiectiv al initiativei este scoaterea agriculturii din criza, prin oferirea unei alternative la programul de guvernare realizata de producatori pentru producatori.

“Agricultura romaneasca se afla intr-o criza fara precedent. Avem 60% din suprafata nelucrata si 80% din produsele agroalimentare din import. Populatia Romaniei ar trebui sa manance cu cel putin 60% mai ieftin fata de cum sunt acum preturile in piata”, a declarat Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Sindicatelor Agrostar, citat de televiziunea The Money Channel.

Programul propune mai multe masuri, cea mai importanta fiind “subventionarea motorinei”. “In UE motorina este undeva la 0,4 eurocenti, subventionarea semintei, crearea unor filiere de piata, punerea in aplicare a mecanismelor de piata, de interventie pe piata, pentru a nu mai pierde si consumatorul si producatorul agricol. Si, pe de alta parte, o politica clara de investitii in ce priveste distributia de produse agroalimentare, pentru a crea o alternativa la supermarketuri”, a mai spus Nicolae.

Alianta producatorilor va colabora cu Ministerul Agriculturii, comisiile de specialitate din Parlament si cu structurile internationale la care sunt afiliate organizatiile din alianta. Stefan Nicolae a mai spus ca aceasta va face tot ce-i sta in putinta sa impuna programul Executivului.

Guvernul nu a gasit, pana in prezent, alta solutie de iesire din acest impas, decat reluarea celebrului program “Fermierul”, promovat de fostul ministru, Gheorghe Flutur, program care nu a avut, insa decat o incidenta marginala, din cauza faptului ca o mare parte a agricultorilor nu pot accesa credite bancare . In plan international, ramane de vazut in ce masura Bucurestiul va reusi sa-si gaseasca aliati printre statele mari care sa sustina propunerile sale de reforma a Politicii agrare Comune (PAC).

Alaturi de mai multe state est-europene, Romania a sustinut necesitatea ca principalul mecanism de alocare a fondurilor europene sa permita constituirea de rezerve strategice de alimente, pentru a face fata eventualelor situatii de criza, precum cea din acest an.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea