Financiar

Guvernul trebuie sa se opuna reducerii TVA la alimente

Fondul Monetar International sfatuieste autoritatile romane sa se opuna "cu putere" reducerii Taxei pe Valoarea Adaugata la alimente.

FMI recomanda Guvernului sa nu accepte o reducere a TVA la alimente de la 19 la 5%, asa cum propun parlamentarii. Tentatia este cu atat mai mare cu cat ne aflam in plin an electoral, iar politicienii ar putea fi mai darnici in aceasta perioada, ca sa obtina votul populatiei.

Acest argument sta in picioare si cand vine vorba de majorarea pensiilor, mai devreme decat era prevazut, adica ianuarie 2009. Cat despre evolutia economiei romanesti, expertii FMI iau in calcul doua variante aflate la poli opusi : fie dezvoltarea va continua la un nivel ridicat, fie, dimpotriva, ritmul de crestere va incetini considerabil.

In ambele cazuri, insa, Romania are nevoie de politici mai coordonate si pe termene mai lungi. Cu alte cuvinte, Fondul Monetar nu mai vrea rectificari bugetare, deci nu agreeaza gandirea pe termen scurt.

FMI estimeaza pentru acest an o crestere economica de 5,5%, iar in 2009 de 4,75 de procente. Cateva cuvinte si despre inflatie : Fondul se asteapta la o rata de 6,5% in 2008, adica peste obiectivul BNR de 3,8. Anul viitor insa inflatia se va incadra in tinta Bancii Nationale, mai exact 3,5 procente, estimeaza FMI.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea