Financiar

#bnr #fmi #tva #cota unica

Guvernul a ajuns la concluzia ca nu poate evita majorarea TVA si a cotei unice

In discutiile purtate de presedintele Basescu si membrii Cabinetului Boc la Palatul Cotroceni pe marginea solutiilor economice s-a ajuns la concluzia ca o crestere a cotei unice si a TVA nu poate fi evitata, potrivit unor surse oficiale, scrie Ziare.com.

Primul-ministrul Emil Boc, ministrul Finantelor Sebastian Vladescu si alti membri ai Executivului au discutat miercuri cu presedintele Traian Basescu pe marginea solutiilor pentru echilibrarea bugetului in conditiile in care incasarile statului sunt mai mici, ca urmare a revizuirii prognozei de crestere economica pentru Romania de la 0,8% la zero.

Potrivit unor surse oficiale, din discutii s-ar fi desprins ideea ca nu poate fi evitata cresterea cotei unice si a TVA -ului, cifrele maximale in acest sens fiind 20% pentru cota unica si 24% pentru TVA.

BNR se opune majorarii TVA

Banca Nationala se opune oricarei majorari a TVA si argumenteaza ca oricum colectarea este deficitara si ca o astfel de masura ar impiedica relansarea economiei si ar creste preturile, in timp ce FMI nu crede in beneficiile unei impozitari progresive pe salarii, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax.

"Banca Nationala se opune majorarii TVA. Probabil ca se gandesc ca vor rata tinta de inflatie al doilea an consecutiv in perioada de recesiune. Banca centrala argumenteaza ca o astfel de masura nu ar ajuta bugetul, pentru ca incasarea este oricum deficitara si s-ar ingreuna relansarea economiei. Cel mai probabil nu va fi o decizie privind TVA, va fi amanata pentru urmatoarea evaluare", au declarat pentru Mediafax sursele citate.

Presa a prezentat marti si miercuri, citand surse, mai multe variante de crestere a TVA, mergand pana la un nivel de 25%.

Potrivit surselor Mediafax, expertii FMI sunt mai degraba in favoarea cresterii cotei unice, decat pentru introducerea unei impozitari progresive pe venituri si salarii.

Reprezentantii institutiei financiare internationale cred ca o cota progresiva va aduce incasari mai mici la buget, intrucat salariile mari sunt putine si pot fi scoase mai usor din zona de impozitare.

Pe de alta parte, aceleasi surse spun ca, fara masuri suplimentare de crestere a veniturilor, deficitul va depasi chiar si nivelul maxim acceptat de FMI, de 6,9% din PIB, intrucat concedierile din sectorul bugetar si reducerile de cheltuieli nu vor putea acoperi influenta negativa a ajustarii in scadere a PIB.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea