Financiar

#taxa auto #guvern #prima inmatriculare #restrituire #ministerul mediului

Guvernul a adoptat doua proceduri pentru restituirea diferentei de taxa auto

Guvernul a schimbat procedura de restituire a diferentei de taxa pe poluare pe autovehicule, pentru masinile achizitionate inainte de 15 decembrie si inmatriculate dupa aceasta data printr-un ordin al Ministerului Mediului si Ministerului Finantelor Publice din 26 februarie 2009. Ordinul a intrat in vigoare odata cu publicarea sa in Monitorul Oficial, numarul 136, din 5 martie 2009 .

Prin Ordinul 133/360/2009 au fost aprobate 2 proceduri, astfel:

I. Procedura de restituire a sumelor prevazute la articolul IV alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 218/2008 privind modificarea OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule;

Procedura se refera la diferentele dintre sumele platite cu titlu de taxa pe poluare pentru autovehicule, pentru stabilirea unor masuri privind taxa pe poluare pentru autovehicule
, si cele datorate pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, denumite in continuare diferente de taxa pe poluare.

Diferenta de taxa pe poluare de restituit este stabilita de organul fiscal competent, aflat in subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). In cazul persoanelor juridice si al persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere organul fiscal este cel la care persoana este inregistrata ca platitor de impozite si taxe.

Persoanele fizice trebuie sa se adreseze organului fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal persoana fizica.

Restituirea sumelor se face de catre unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal competent.

Documente necesare stabilirii diferentei de taxa pe poluare:

    * Cerere de restituire a sumelor in cauza insotita de urmatoarele documentele:

a) cartea de identitate a vehiculului - in original si in copie;
b) certificatul de inmatriculare al acestuia - in original si in copie;
c) documentul doveditor al platii taxei de poluare pentru autovehicule, asa cum a fost aceasta calculata conform d) dispozitiilor OUG nr. 208/2008, respectiv chitanta pentru incasarea de impozite, taxe si contributii/ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii acesteia - in copie.

    * in cazul autovehiculelor care fac obiectul contractelor de leasing, la cererea de restituire se anexeaza documentele prevazute la punctul precedent, in copii conforme cu originalul, pe baza propriei declaratii.
    * in cazul autovehiculelor rulate achizitionate din alte state, solicitantul va depune, in original si in copie, un document din care sa rezulte data primei inmatriculari.
    * documentele in original se restituie contribuabilului dupa verificarea conformitatii si inscrierea vizei "conform cu originalul" pe copiile care raman la organul fiscal competent, in cadrul compartimentului cu atributii de compensare/restituire.


Pasii pentru stabilirea diferentelor de taxa pe poluare si restituirea efectiva a sumelor cuvenite:
- solicitantii depun la organele fiscale competente cererea de restituire insotita de documentatia necesara
- se calculeaza taxa pe poluare, in baza elementelor de calcul prevazute in anexele la OUG nr. 50/2008, cu ajutorul aplicatiei informatice-suport, realizata si implementata de Directia generala de tehnologia informatiei din cadrul ANAF
- stabilirea diferentei de taxa pe poluare se face prin decizie de restituire, emisa de organul fiscal competent

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea