Financiar

Guvernatorul BNR prezinta astazi raportul trimestrial privind inflatia

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, va prezenta astazi Raportul trimestrial asupra inflatiei. In cadrul unei conferinte de presa, ce va incepe la ora 10,45 si pe care o veti putea urmari in direct la The Money Channel, guvernatorul va comenta si ultima decizie de politica monetara , de majorare a dobanzii cheie cu 0,25 procente, de la 9,50 la 9,75 la suta.

BNR se arata ingrijorata de evolutia inflatiei, mai ales a celei de baza, care s-a accentuat puternic in primele trei luni ale acestui an, ca efect al mentinerii unei cereri mari, alimentata de "majorarea substantiala a veniturilor si de continuarea expansiunii accelerate a creditului acordat sectorului privat".

In acelasi timp cu mentinerea unui exces de cerere, BNR detecteaza - ca factori principali care creeaza presiuni inflationiste - persistenta si amplitudinea socurilor de natura ofertei, deprecierea leului si deteriorarea anticipatiilor privind inflatia.

In aceste conditii, BNR a luat masuri de inasprire a politicii monetare, urcand dobanda cheie , legand ratele dobanzilor la facilitatile de credit si de depozit de rata de politica monetara si urcand dobanda de penalizare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei.

Noua proiectie a Bancii Nationale a Romaniei, inclusa in raportul trimestrial asupra inflatiei, prevede situarea temporara, in urmatoarele luni, a inflatiei anuale peste marja superioara a intervalului de variatie ce incadreaza tinta bancii centrale pentru acest an, se precizeaza intr-un comunicat al Bancii Nationale.

BNR a stabilit, pentru acest an, o tinta de inflatie de 3,8%, incadrata de un interval de variatie de plus sau minus 1%, in timp ce inflatia anuala a ajuns in martie la 8,63%, cu aproape 4 puncte procentuale peste marja superioara a intervalului.

De altfel, ultima prognoza a bancii centrale privind inflatia de la finalul acestui an era de 5,9%, nivel care ar marca o noua ratare a tintei de catre BNR, dupa 2007, cand inflatia de la final de an, de 6,57%, a depasit de asemenea intervalul de 3-5% avut in vedere pentru anul trecut.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea