Financiar

Gazprom anticipeaza o ieftinire a gazelor rusesti pentru europeni

Gazprom ar putea ieftini cu aproximativ 10 dolari pe mia de metri cubi gazul furnizat statelor europene. Anuntul face parte din noua strategie a grupului si a fost facut de presedintele Alexei Miller .

Acesta spera ca noua politica va duce la majorarea livrarilor catre batranul continent de la un sfert, cat este in prezent, pana la o treime din necesarul energetic.

Gazul natural rusesc livrat de Gazprom Europei costa 410 dolari pe mia de metri cubi. Presedintele grupului, Alexei Miller se asteapta ca pana la sfarsitul anului, europenii sa plateasca numai 400 de dolari pe mia de metri cubi.

Pretul gazelor naturale livrate Europei sunt bazate pe contracte pe termen lung si sunt stabilite in functie de pretul titeiului brut. De asemenea, Alexei Miller a apreciat ca barilul de petrol ar putea ajunge la 250 de dolari 'in viitorul apropiat'.

In prezent, Gazprom livreaza aproximativ un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei si intentioneaza sa ajunga pana la o treime.

Bruxelles-ul are insa alte planuri. El vrea sa-si reduca dependenta de Rusia si sa-si diversifice sursele de aprovizionare . Gazprom este cel mai mare producator mondial de gaze naturale cu o valoare de piata de aproximativ 330 miliarde de dolari.

Conducerea grupului estimeaza ca in urmatorul deceniu valoarea companiei se va tripla si va atinge o valoare de piata de 1.000 de miliarde de dolari. Pentru a putea atinge acest obiectiv, vor fi investite aproximativ 30 de miliarde de dolari in 2008, suma ce va creste in urmatorii ani.

In 2007, productia Gazprom a fost de 548,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, in scadere cu 1,3 procente fata de cele 556 miliarde metri cubi din 2006. In schimb, profitul net realizat anul trecut a crescut cu 4,9 procente, pana la 15 miliarde de dolari.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea